AlgemeenWeerbericht

Maandag vallende sterren kijken; beste kijkperiode tussen 5:00 en 6:30 uur

- advertentie -

De Bilt – Komende dagen passeren de Orioniden onze aarde en is er een verhoogde kans op het zien van vallende sterren. Het beste kijkmoment is aan het einde van de nacht naar maandag. Dan zijn circa 39 vallende sterren per uur te zien, mits het niet bewolkt is. De vooruitzichten zijn wat dat betreft nog wat onzeker. Brabant en Limburg hebben voorlopig de beste papieren. In het noorden en westen is de kans op een bewolkte hemel groter.

- advertentie -

Komende nachten kunnen ook al meteoren van de meteorenzwerm Orioniden zichtbaar zijn, maar dit zijn er veel minder dan maandag. In de nacht naar maandag piekt het aantal vallende sterren per uur naar circa 39. Van de Orioniden zelf zijn dit er 22. Verder zijn er veel sporadische meteoren te zien.

Het gedeelte van de hemel waarin de Orioniden te zien zijn komt in Nederland pas na middernacht op. Eerder kijken heeft dus geen zin.Tijdens de nacht naar maandag is het bijna volle maan en daardoor is de maan een flinke stoorzender bij het kijken naar de vallende sterren. De maan gaat om circa 5:10 uur onder en stoort dan dus niet meer. Het ideale kijkmoment is daarom aan het einde van de nacht.

Zuiden minder wolken dan noorden
Met een noordwestelijke stroming worden in de nacht naar maandag wolkenvelden vanaf de Noordzee over het land gestuurd. In het noorden en westen is het vermoedelijk zwaar bewolkt met kans op een beetje regen en slechts enkele opklaringen. In het zuiden en zuidoosten zijn meer opklaringen en is het misschien zelfs licht bewolkt. Het blijft overal droog en de temperatuur ligt tussen 7 en 11 graden.

Kijktips
Hieronder enkele tips voor het kijken naar de vallende sterren van de Orioniden.

  • Het beste kijkmoment is aan het einde van de nacht naar maandag (5:00 – 6:30 uur)
  • Kijk naar het zuiden naar een punt iets hoger dan halverwege tussen de horizon en het hoogste punt aan de hemel.
  • Check de dag voor je wilt gaan kijken de weersverwachting om te weten hoeveel bewolking in nacht voorkomt en hoe groot de kans is op opklaringen.
  • Zoek een donkere plek op zonder kunstlicht. Vanuit het open veld zal je meer zien dan vanuit je verlichte achtertuin in de stad.
  • Zorg dat je vrij zicht hebt op de hemelkoepel. Zelfs als bomen, struiken of gebouwen maar een klein deel van de hemel afschermen kun je vallende sterren missen.
  • Laat je ogen zo’n 15 minuten wennen aan het donker, dan nemen je ogen meer waar. Kijk dus tijdens het wachten ook niet op je smartphone met fel licht.
  • Neem regelmatig een pauze, want door het turen vermoeien je ogen vrij snel.
  • Zorg dat je fit bent en voldoende eet en drinkt. Deze energie hebben je ogen nodig om goed te kunnen kijken.
De Orioniden zijn stukjes afval van de komeet Halley. Ze heten Orioniden omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. De Orioninden zijn snelle meteoren (66 km/s, dat is meer dan 200.000 km/uur!) en laten regelmatig een nalichtend spoor zien.
Bron: Weeronline
Foto: Trijntje Timmer/OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button