AlgemeenCultuurNieuwsoverzicht

Stadsjournaal trekt registers weer open

Winschoten  Het Winschoter Stadsjournaal trekt op maandag 18 en dinsdag 19 maart de registers weer vol open. De twee filmvoorstellingen in cultuurcentrum De Klinker wijken niet af van de succesvolle formule om vooral oud materiaal aan recente beelden te koppelen. Het resultaat is steevast een opvallende rolprent die uitpuilt van nostalgie. Dankzij het oh-ja effect worden kaskrakers gecreëerd.
Het uitpuilende filmarchief bewijst andermaal zijn waarde. Het hoofdnummer van de twee filmavonden is ongetwijfeld de zogeheten Lucas-film, waarin het wel en wee van het vroegere St. Lucas-ziekenhuis is samengebald. Historisch bekeken een flonkerend juweeltje.
De leden van het Winschoter filmteam laten het niet bij die ene ‘kroonprent’. Zo herleeft ook het Marktplein in al zijn facetten op het witte doek. Activiteiten en veranderingen in de loop der jaren tonen niet alleen de veelomvattende functie van het plein, maar ook zaken die in het verleden voor verhitte discussies zorgden. Een gevarieerde film waarin tal van evenementen, zoals bluesnacht, markten, Waterbei, zeskamp, zijn verpakt, maar ook verdwenen gebouwen zoals politiebureau, brandweer en bioscoop aandacht verdienen. Schaatsen op tal van locaties in Winschoten zijn te zien in de film Winterpret. Een rondgang langs de vele plekken waar in het verleden rondjes op de ijsvloer (bijvoorbeeld de prominente schaatskunsten van Bollie Sikkema) werden gereden levert fraaie herinneringen op.
In Gedane Zaken komen inwoners die voorheen met hun (rijdende)winkel of kramen een belangrijke plek in het Winschoter stadsleven kenden, voor het voetlicht. Denk aan SRV-man De Groot, bloemenkoopman Simon Bel of kruidenwinkelier Peter de Waard. De film Winter Stoef-Bie brengt de barre omstandigheden van de winter van ’79 weer, zoals de titel doet vermoeden, heel dichtbij.
De twee voorstellingen van het Winschoter Stadsjournaal in De Klinker beginnen op maandag 18 en dinsdag 19 maart om 20.00 uur. De entree bedraagt 12,50 euro (inclusief consumptie).

- advertentie - 
- advertentie - 

Gerelateerde artikelen

Back to top button