AlgemeenCultuur

Vrijdag: Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Op 4 mei vindt in Winschoten het dubbelprogramma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet plaats: kleinschalige bijeenkomsten om te herinneren en te herdenken. Het joodse leven van voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog en het verzet in Winschoten staan centraal.

- advertentie -

Op de plek waar de geschiedenis zich afspeelde vertellen huidige bewoners, getuigen, nazaten, oude en nieuwe buurtgenoten, kenners en belangstellen persoonlijke verhalen over de vervolging, verzet en bevrijding. Iedereen is welkom om te luisteren, indrukken delen en samen te herdenken.

Alle bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk. Houd rekening met beperkt aantal plaatsen per locatie.

Langestraat 11
Gemeentehuis – Raadzaal 13.00 en 14.00 uur
In 1919 kwamen voor het eerst in de geschiedenis twee vrouwen in de gemeenteraad van Winschoten. Eén van hen was de joodse Ro de Beer- Meibergen. Een liberaal die haar mening niet onder stoelen of banken stak, streed voor het onderwijs en bestuurslid was van het burgerlijk armbestuur. Marianne Kruijswijk, directeur van het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, vertelt over de rol van Ro in de Winschoter politiek.

Bosstraat 22
Rabbinaatswoning 13.00 en 15.00 uur
Hijman Snoek was godsdienstonderwijzer in Winschoten tijdens de oorlog. Ongewild was hij regelmatig het middelpunt van controverses in de gemeenschap. Steeds vaker werd hij geconfronteerd met gebrek aan geld en moest alle zeilen bijzetten om zijn doelen in het onderwijs te realiseren. Stadsgids Koos Akkerman deed onderzoek naar zijn leven en vertelt.

14.00 uur
Wandeling naar de joodse begraafplaats langs een aantal momenten uit de joodse
geschiedenis van Winschoten. De wandeling duurt een half uur.

- advertentie -

Havenkade West 3
Harbour Club 14.00 en 15.00 uur
Abraham Sachs was een graag geziene en sociaal actieve man in Winschoten. Als hobbyfotograaf maakte hij in de jaren dertig veel foto’s van het joodse leven in Winschoten. Sachs kwam in september 1942 in Westerbork terecht en werd na een jaar vrijgelaten. Na zijn terugkeer sloot hij zich aan bij het verzet. Hij werd in januari 1945 gefusilleerd in Dokkum. Historica Eliza Smidt vertelt over het leven van Sachs en laat het klankbeeld zien dat gemaakt is van zijn foto’s.

- advertentie - 

Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet in Winschoten wordt georganiseerd door Cultuurhistorisch Centrum Oldambt, lokale organisaties en betrokken particulieren met ondersteuning van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam. Kijk voor het hele programma op openjoodsehuizen.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button