Incidenten

Veendammer krijgt cel- en werkstraf voor wietkwekerijen in Winschoten en Drenthe

- advertentie -

Winschoten – Voor betrokkenheid bij vier hennepkwekerijen in Winschoten, Assen, Hoogeveen en Meppel is een 54-jarige Veendammer veroordeeld tot 240 uur werkstraf en een half jaar voorwaardelijke celstraf.
Daarnaast moet hij drie maanden de cel in voor het witwassen van bijna 37.000 euro en een poging om een nieuwe wietplantage aan te leggen in Meppel. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

Bij twee hennepkwekerijen met 1300 en bijna 1900 planten die in februari en maart 2017 waren opgerold in Assen en Hoogeveen werden DNA-sporen gevonden van de man uit Veendam en een handlanger (37) uit Borger. De politie besloot de twee te gaan afluisteren en volgen en ontdekte zo dat zij veel contact hadden met twee Assenaren van 41 en 55 jaar en een man uit Marwijksoord (54).

Ook kwekerij in Winschoten

Uit het onderzoek aanwijzingen naar voren dat de vijf in de hennephandel zaten. Ook werden ze gezien bij bedrijfspanden in Meppel en Winschoten. In november 2017 deed de politie daar invallen en werden nog twee wietplantages gevonden met respectievelijk ruim 1300 en 350 planten. De vijf werden opgepakt en hun huizen werden doorzocht.

De Veendammer en de man uit Borger bekenden alles en vertelde ook over de rollen van de andere verdachten. Het Openbaar Ministerie zag ze als een team waarin ieder zijn eigen rol had, bleek tijdens de rechtszaak eind december vorig jaar in Assen. De 41-jarige Assenaar wordt gezien als projectleider. Hij regelde veel. Anderen hielden zich bezig met het uitzoeken van panden, het onderhandelen met makelaars en het daadwerkelijk inrichten van de wietkwekerijen.

Straffen en vrijspraak voor medeverdachten

De projectleider is veroordeeld tot één jaar cel (zes maanden voorwaardelijk). Daarnaast heeft hij 76 dagen gevangenisstraf gekregen voor uitkeringsfraude. Hij heeft alles ontkend. De man uit Borger heeft 200 uur werkstraf (100 voorwaardelijk) gekregen en de man uit Marwijksoord 200 uur werkstraf en drie maanden voorwaardelijk.

De oudste Assenaar, die volgens justitie de eigenaar was van de wietkwekerij in Winschoten, is vrijgesproken. Volgens de rechtbank zijn er wel aanwijzingen dat hij betrokken was, maar te weinig bewijs. De man heeft zelf verklaard dat hij alleen een paar keer koffie heeft gedronken in het pand en niks wist van de kwekerij.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button