Algemeen

Arriva introduceert in- en uitchecken met betaalpas in treinen

- advertentie -

Groningen – Reizen met de treinen van Arriva in Groningen en Friesland – de Noordelijke lijnen – is nog makkelijker geworden. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart, vanaf vandaag ook in- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard – ook op een mobiel.

- advertentie -

In steeds meer provincies en regio’s is deze nieuwe betaalvorm in het OV beschikbaar. Het is voor het eerst in Nederland dat deze vorm van in- en uitchecken voor alle reizigers beschikbaar is in een trein.

Het betalen in het OV gaat de komende jaren veranderen
De OV-chipkaart krijgt een opvolger en er komen nieuwe betaalvormen bij. Reizigers bepalen straks zelf hoe zij willen betalen. Daardoor wordt reizen met het openbaar vervoer steeds slimmer en steeds makkelijker. Deze nieuwe betaalvormen worden door de gezamenlijke OV-bedrijven en Translink landelijk ingevoerd onder de overkoepelende naam OVpay.

In- en uitchecken met een betaalpas of creditcard is een van die nieuwe betaalvormen. Dit is in steeds meer regio’s in Nederland mogelijk. Op www.ovpay.nl staat het actuele overzicht. Over enkele maanden wordt ook in de bussen van Arriva in Fryslân OVpay geïntroduceerd; in de bussen van Qbuzz in Groningen en Drenthe is dit al het geval.

Hoe en waar betaal je met OVpay?
Reizigers kunnen in het noorden vanaf vandaag in- en uitchecken in de treinen van Arriva met:
• Een contactloze betaalpas van ABN AMRO, ASN Bank, bunq, ING, Rabobank, RegioBank, of SNS;
• Een contactloze creditcard van Mastercard of Visa (uitgegeven door ICS);
• Alle buitenlandse contactloze betaalpassen of creditcards van Maestro, VPAY, Mastercard en Visa;
• Een smartphone die voor contactloos betalen is gekoppeld aan één van de bovengenoemde betaalpassen en creditcards;
• En natuurlijk met de bestaande OV-chipkaart en barcode.

Alle stations en treinen op de Noordelijke Lijnen zijn voorzien van herkenbare logo’s en informatie, zodat de reizigers weten dat ze kunnen in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard. Reizigers die in de provincie Groningen overstappen op en van de bussen van Qbuzz, kunnen daarvoor hun contactloze betaalpas of creditcard gebruiken. Reizigers die overstappen op treinen van NS, wordt geadviseerd om nog wél met de OV-chipkaart te reizen.

- advertentie -

Hoe werkt het?
Reizen met een betaalpas werkt heel eenvoudig: precies hetzelfde als de OV-chipkaart. Een reiziger checkt in bij het poortje of kaartlezer op het station met een contactloze betaalpas, plastic of op een mobiel, en start de treinreis. Bij het verlaten van de trein checkt de reiziger uit met dezelfde betaalpas bij een poortje of kaartlezer.

- advertentie - 

De prijs voor de reis is gelijk aan reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard. De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; dat totaalbedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV.

Even opletten: gebruik de juiste kaart
Net als bij contactloos betalen in de supermarkt, moet de reiziger één kaart voor de OV-kaartlezer houden. Als hij bij het in- en uitchecken een portemonnee of telefoonhoesje met daarin een OV-chipkaart, contactloze betaalpas en/of creditcard voor de kaartlezer houdt, kan een kaart worden gescand die de reiziger juist niet wil gebruiken. Houd daarom één en dezelfde pas voor de kaartlezer bij het in- en uitchecken.

Straks in heel Nederland
In- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OVpay waarin OV-bedrijven, Translink, de OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2024. Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop.

In- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard in de bus is inmiddels al mogelijk in Lelystad, Gooi en Vechtstreek, Zwolle, Zaanstreek, Haarlem-IJmond, Haaglanden (inclusief Delft), Voorne-Putten & Rozenburg, Amstelland-Meerlanden, Haarlem-IJmond, Groningen-Drenthe, Noord-Holland Noord, Twente, Brabant en nu dus ook voor het eerst in de regionale treinen in Groningen en Friesland.

Informatie voor treinreizigers in het noorden over OVpay is te vinden op arriva.nl/ovpay. Informatie over de introductie van nieuwe betaalvormen in het OV is beschikbaar op: www.ovpay.nl.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button