Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenRegionaal nieuws

Ruim 14 miljoen euro investeringen en 150 nieuwe banen in de provincie

- advertentie -

Provincie – 30 bedrijven uit de provincie Groningen ontvingen in 2013-2015 ruim twee miljoen euro subsidie voor concrete, innovatieve en duurzame projecten, om een impuls te geven aan de Groninger economie.

- advertentie -

Dit heeft inmiddels 37 nieuwe banen opgeleverd, twee derde op mbo-niveau of lager en een derde op hbo of wo niveau. Het is de verwachting dat dit nog verder doorgroeit naar circa 150 banen. Met het geld is ruim 14 miljoen euro aan investeringen ‘uitgelokt’: 8,6 miljoen directe en 5,4 miljoen vervolg investeringen. Deze resultaten maken het eerste provinciale subsidieprogramma Innovatief en Duurzaam MKB Groningen tot een succes. Het tweede programma is in 2015 gestart en nog volop in uitvoering.

De resultaten komen naar voren in een evaluatie die de provincie heeft laten uitvoeren. Belangrijk uitgangspunt voor de subsidie was laagdrempeligheid, met beperkte administratieve lasten en eenvoudige procedures. Dat dit is gelukt blijkt uit het rapportcijfer van de mkb-ondernemers: een 8,2.

Een gevarieerde groep bedrijven
De regeling bereikte een gevarieerde groep bedrijven: verspreid over de provincie, binnen diverse sectoren, van groot tot klein – met de nadruk op bedrijven tot 50 medewerkers – en van startende ondernemers tot bedrijven die al lang bestaan. Ruim de helft van de bedrijven had nooit eerder een beroep gedaan op een subsidieregeling. Voor een derde van de bedrijven was de subsidie cruciaal, en geen van de projecten zou zonder subsidie op dezelfde wijze zijn uitgevoerd. Naast de investeringen en de werkgelegenheid leidde de subsidie bij 67% van de bedrijven ook tot meer omzet en bij 26% tot meer export. Qua duurzaamheidseffecten zijn door de bedrijven vooral resultaten geboekt op het gebied van energiebesparing, minder materiaalgebruik en minder CO2-uitstoot.

Uniek in de wereld
Er zijn vooral productinnovaties gerealiseerd, die voor een groot deel uniek in Nederland maar voor meer dan de helft ook uniek in de wereld zijn. Voorbeelden van concrete projecten zijn:
• aXiair in Haren, met de ontwikkeling van een nieuwe generatie afzuigkappen, met een revolutionaire techniek die het mogelijk maakt duurzaamheid te combineren met design.
• DCP Ingredients BV, die als producent van eiwitten voor de voedingsindustrie proeven heeft uitgevoerd met het winnen van chondroïtine sulfaat uit kippenkraakbeen, een stof die belangrijk is voor de behandeling van artrose.
• De KleinsteSoepFabriek, die een investering heeft gedaan om het assortiment te flexibiliseren en de capaciteit uit te breiden, zonder het ambachtelijke karakter van de soepen te verliezen.
• FritsJurgens BV, die een brandwerende taatsdeurscharnier heeft ontworpen en in productie heeft genomen. Een taatsdeur is een kozijnloze deur die om een verticale as draait.

Een totaaloverzicht van de aard en inhoud van de projecten is te vinden in deze bijlage.

Groningen@Work
Innovatief en Groen Groningen is één van de drie onderdelen van Groningen@Work, het provinciale programma Economie en Arbeidsmarkt 2016-2019. Hieronder valt ook het tweede programma Innovatief en Duurzaam MKB, dat begin 2015 al van start is gegaan met 2,4 miljoen euro. Dit programma is nog volop in uitvoering. Tot nu toe hebben 33 bedrijven hier gebruik van gemaakt voor in totaal 1,5 miljoen euro subsidie. Gedeputeerde Staten onderzoeken de mogelijkheid voor de uitvoering van een derde programma dat begin 2018 van start zou kunnen gaan.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button