Algemeen

Winschoter horeca-ondernemers stappen naar de rechter om De Klinker

- advertentie -

Winschoten – Het afdelingsbestuur van de afdeling Oldambt van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gaat naar de rechter omdat de gemeente (Oldambt) weigert om handhavend op te treden tegen het gesubsidieerde cultuurhuis De Klinker. 

- advertentie -

De gemeente heeft ons verzoek om te handhaven bij De Klinker in de wind geslagen. Dat vinden we stuitend. Als horeca moeten wij aan talloze regels voldoen en de gemeente probeert ze te omzeilen”, aldus een teleurgestelde maar strijdbare Arjan Kenter, voorzitter van KHN Oldambt. 

Oneerlijk
De Klinker is een cultuurhuis dat met veel gemeenschapsgeld is neergezet, om de inwoners en bezoekers van de gemeente een plek te bieden voor theater, muziek, dans e.d.. Ook voor de lokale omroep en culturele instellingen is er plaats gemaakt. En om iedereen van een natje en een droogje te kunnen voorzien, kent het gebouw ook horecafaciliteiten. 

Dat vinden wij volstrekt normaal, daar zal je ons niet over horen”, zegt Arjan Kenter. Maar de horecafaciliteit doet meer dan dat. Ze bieden zich aan voor feesten en partijen en wat dies meer zij. Als concurrent van de ‘eigen’ reguliere horeca in de gemeente, met geld van de gemeenschap en met vrijwilligers. “En dat heet oneerlijke concurrentie, zo makkelijk is het. Wij krijgen als individuele bedrijven toch ook geen subsidie? En wij mógen niet eens met vrijwilligers werken”, aldus Kenter.

Lees ook:  Horeca-ondernemers: ”Oneerlijke concurrentie De Klinker, daar moet een eind aan komen”

De wetgever 
De wet in Nederland vindt daar ook wat van. Van die oneerlijke concurrentie. Dat mag namelijk niet. In de Drank- en horecawet staat daarom dat aan bepaalde stichtingen en verenigingen beperkingen moeten worden opgelegd. Beperkingen waar het gaat om het houden van feesten en partijen maar ook waar het gaat over de tijden waarop er alcohol mag worden geschonken.

- advertentie -

En daar ligt het probleem bij De Klinker. Daar houden ze zich niet aan”, vervolgt Kenter. En de gemeente weigert daar dus op te handhaven. “Tja, de gemeente heeft er gewoon belang bij dat de horeca daar goed draait, een centenkwestie”, verzucht de voorzitter.

- advertentie - 

De kwestie werd beoordeeld door een onafhankelijke beroep- en bezwaarcommissie. “Die zei dat als de gemeente wat zaken anders zou omschrijven, dan was het allemaal wel goed. Zo lusten we er nog wel een paar”, aldus Kenter. “Je moet als gemeente de reguliere horecasector gewoon niet met geld van de gemeenschap willen beconcurreren. Dat is oneerlijk, punt. In plaats van tot afspraken komen, probeert de gemeente nu ‘handig’ de wet te omzeilen”, aldus de voorzitter.

Druppel
De kwestie is de druppel in een emmer met meer mistanden, aldus KHN Oldambt. Al jaren zijn de ongeoorloofde horeca-activiteiten van sportkantines, buurthuizen en illegale honken een doorn in het oog van KHN Oldambt. Daar wordt niet of nauwelijks op gehandhaafd maar bij de reguliere horeca lopen de handhavers de deur plat.

 “We hebben ook ontdekt dat De Klinker in strijd handelt met het bestemmingsplan. Drie keer raden: het bestemmingsplan wordt nu gewoon ‘even aangepast’ en klaar weer. Wij hadden de dwangsommen echter al binnen gehad”. KHN Oldambt is er klaar mee en gaat in beroep bij de rechter. “Jammer dat de gemeente niet tot reële afspraken wil komen maar de strijd opzoekt met haar eigen horecaondernemers. Maar dat moet dan maar, daar loopt Koninklijke Horeca Nederland niet voor weg”, besluit de voorzitter.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button