Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenIncidenten

Vanaf vandaag verplichte alcohol-en drugstest voor geweldplegers

- advertentie -

Nederland – De politie gaat vanaf 1 juli aangehouden geweldplegers testen op drank en drugs. Dat maakt de Wet middelenonderzoek bij geweldplegers mogelijk. De politie moet wel aanwijzingen hebben dat het geweld onder invloed van alcohol en/of drugs is gepleegd.

- advertentie -

De wet is op 1 januari 2017 in werking getreden. Het eerste half jaar testte de politie bij geweldsdelicten alleen op kleine schaal op alcohol. Vanaf 1 juli test de politie bij geweldsdelicten ook op drugs met behulp van een speekseltest en wordt deze werkwijze landelijk uitgerold.

Risico vergrotend
Wetenschappelijk is vastgesteld dat het gebruik van alcohol en bepaalde drugs belangrijke risicofactoren zijn voor geweldpleging. Zo’n 26 tot 43 procent van het geweld in Nederland heeft te maken met alcoholgebruik. Ook cocaïne, amfetamine, cannabis en opiaten als heroïne en morfine verlagen de drempel voor geweldpleging. Geweld onder invloed leidt bovendien vaak tot zwaarder letsel.

Hogere straf
Als uit het wettelijk verplichte middelenonderzoek blijkt dat het geweld gepleegd is onder invloed van alcohol of drugs, moet de verdachte rekening houden met een hogere strafeis. Die hogere eis kan bestaan uit een hogere boete of een langere taak- of celstraf, maar ook uit bijzondere voorwaarden, zoals een alcoholverbod of gedragstherapie, om herhaling te voorkomen en de verslaving aan te pakken.

Vandalisme en dierenmishandeling
De alcohol- en drugstesten worden niet alleen ingezet bij geweld tegen personen, zoals (zware) mishandeling, openlijke geweldpleging en zedenmisdrijven, maar ook bij vandalisme en dierenmishandeling. Nederland is tot nu toe het enige land waar op alcohol en drugs kan worden getest om een zwaardere straf te kunnen eisen bij geweld onder invloed.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button