AlgemeenPolitiek

Burgerbelangen Oldambt pleit voor uitstel besluitvorming Poort van Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Burgerbelangen Oldambt heeft vernomen dat de HEMA in Winschoten zal worden afgebroken om plaats te maken voor een gloednieuwe HEMA met op de eerste verdieping een uitbreiding van het gemeentehuis verbonden door een heuse luchtbrug met het ‘oude’ gemeentehuis. Naast een gloednieuwe gemeentehuisvleugel worden er op het voormalig terrein achter de HEMA (het voormalige Mestemaker terrein) de oude bibliotheek en de voormalige supermarkt afgebroken en wordt een aantal stadswoningen gebouwd.

- advertentie -

Deze operatie is begroot op 9 miljoen euro belastinggeld. Daar bovenop wil het graag een nieuwe raadszaal a ruim 1 miljoen euro. Deze 1 miljoen ruilt het College overigens erg graag voor een milde stemming van de oppositie, zo lijkt het.

Invloed op burgers en ondernemers
De verbouwingen hebben nogal wat invloed op bewoners in de buurt van de HEMA alsook op de ondernemers in de buurt. Het zou best eens kunnen dat er tijdelijk omzetverlies is bij ondernemers in de buurt, bijvoorbeeld doordat er aanloop cq rijroutes tijdelijk afgesloten zijn. Ook het woongenot van mensen in de buurt kan tijdelijk of zelfs permanent aangetast worden.

Omdat ondernemers uit de Torenstraat graag met de gemeente om de tafel zouden willen om mee te denken hoe de overlast en het omzetverlies te beperken, hebben ze middels een woordvoerder contact opgenomen met de gemeente. In plaats van enthousiast te reageren op deze spontane participatie stelde een ambtenaar in dienst van de gemeente de vraag of de ondernemers wel lid waren van de favoriete ondernemersvereniging van het huidige college, Handel en Nijverheid. Toen de woordvoerder aangaf ook niet leden te vertegenwoordigen werd hem te verstaan gegeven dat de gemeente niet met niet-leden van Handel en Nijverheid in gesprek gaat, ook niet als het plan voor de Poort van Winschoten hen direct aangaat.

Participatie bij de Poort van Winschoten
Lidmaatschap van een ondernemersvereniging lijkt dus een participatievoorwaarde te zijn van de gemeente. Ook omwonenden zijn niet door de gemeente benaderd. Participatie bij de Poort van Winschoten: de burger krijgt 3 modellen te zien van hoe het eruit komt te zien. Het ontwerp met de meeste stemmen wint. Burgerbelangen Oldambt vindt dit schijnparticipatie. Het lijkt erop dat participatie niet gewenst is maar dat het plan koste wat het kost nog voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande er doorheen gedrukt moet gaan worden.

Vanuit het college wordt geroepen dat het aantal bezoekers aan het winkelcentrum door de verbeterde entree en de samenvoeging van verschillende gemeenteonderdelen boven de HEMA zal toenemen. Wethouder Broekhuizen gaat zelfs zo ver om te stellen dat door de toename van ambtenaren de winkels in het centrum van Winschoten vol zullen stromen met kooplustige ambtenaren, die hun broodje, kleding en schoeisel daar zullen gaan kopen. Naast de vraag of de gemeentemedewerkers hun broodtrommel thuis zullen laten gaat Broekhuizen voorbij aan het feit dat Scheemda minder kooplustige ambtenaren in hun winkels gaat krijgen. Een uitspraak dus zonder enige onderbouwing, nog onderzoek.

Een mooie entree is natuurlijk leuk voor een stad, maar als er veel leegstand is en de mix van winkels niet interessant is, komen de bezoekers zelfs niet als de poort van goud zou zijn. Wij missen een integrale visie op het centrum. Kleiner maken zien wij als een neerwaartse spiraal. Met nog minder winkels wordt Winschoten op den duur voorbij gereden.

Ons beeld is dat structureel provinciale- of gemeentegelden worden ingezet om verbeteringen door te voeren, die eigenlijk gewoon door de vastgoedeigenaren zouden moeten worden betaald. Liever zien wij dat vastgoedeigenaren gestimuleerd worden om zelf hun panden beter te onderhouden dan dat zij worden beloond voor het niet onderhouden van hun eigendom. Overheidsgelden kunnen dan ingezet worden op plekken waar het geld harder nodig is.

Zo zien wij liever dat de provinciale gelden naar de ruggengraat van de binnenstad gaan, naar de ondernemers die dag en nacht in hun winkel staan om zich staande te houden in het internet- en crisisgeweld. Als de ondernemer eigenaar van een pand was, kreeg het een gevelverbeter subsidie. Maar de winkeliers, van vaak de kleine leuke winkeltjes waarvoor je naar Winschoten komt, moeten de boel zelf rooien.

Huur te hoog
Daarnaast zijn huren nog steeds ongekend hoog. Een startup kan het daardoor vrijwel vergeten, ondanks het aantal leegstaande panden. Een van onze leden hoorde van een ondernemer: Onze gemeente verkondigt al een tijd dat het goed gaat met de winkelstad. Een vastgoedmens kwam dat ter ore en belde zijn huurder op met de mededeling dat hij wel meer huur kon betalen. De werkelijkheid is anders, Vastgoedeigenaren worden beloond en gesubsidieerd.

Je zou je kunnen afvragen waarom de HEMA in zo’n slechte staat van onderhoud verkeerd. Burgerbelangen Oldambt kan hier wel redenen voor bedenken. De gemeente denkt nu 2 vliegen in 1 klap te slaan door en de HEMA te redden en ambtenaren te kunnen concentreren op 1 plek.

Dat eerste is geen taak van de gemeente. Het tweede argument is misschien een optie, maar niet zonder ook andere alternatieven mee te wegen. Wat kost de situatie houden zoals het nu is. Wat kost het meer of minder bij een concentratie en uitbreiding van het gemeentehuis in Winschoten en wat kost uitbreiden of verplaatsen naar Het Rond? Wat staat er in de geheime stukken? Burgerbelangen bepleit uitstel van besluitvorming over de Poort van Winschoten tot na de verkiezingen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button