Algemeen

25 Jaar Radio Winschoten: Dit’n en dat’n bie Radio Winschoot, kent u het nog?

- advertentie -

Winschoten – Vandaag hebben we aandacht voor het programma dit’n en dat’n met informatie over de streektaal. Maar eerst komen we nog even terug op de aflevering van de vorige week. Het doet ons veel plezier dat we regelmatig reacties krijgen op onze wekelijkse terugblikken op 25 jaar Radio Winschoten.

- advertentie -

Naar aanleiding van het verhaal over onze belevenissen met de FC Barcelona, reageerde oud-radio collega Martien de Vries met de volgende tekst.

“De geluidsinstallatie waarmee jij als stadionspeaker kon optreden was aangelegd door ‘onze’ ABTT. Hans van Aken,Henk Everts en ik hadden die ‘s ochtends op het dak van het ‘stadion’ aan de Kastanjelaan aangelegd. Het was meen ik een zaterdag dus was iedereen redelijk relaxed. Zo ook de bewoners in de flatjes er tegenover. Om rond een uur of elf de installatie te testen draaiden we luid en duidelijk ‘Je t’aime mais non plus’ hetgeen tot gevolg had dat een aantal slaapkamergordijnen die net waren open gegaan weer dicht gingen. Een beeld om nooit te vergeten….”

We hebben begrepen dat het geboortecijfer ongeveer 9 maanden na deze wedstrijd een opmerkelijke curve te zien gaf!?

Op de foto het hele team van ABTT inclusief Aad van der Graaff die jaren later een van de motards was bij onze Run uitzendingen.

(Lees verder onder de foto)

- advertentie -

Dan zoals beloofd aandacht voor het Groningstalige programma Dit’n en  Dat’n dat destijds werd geproduceerd onder de leiding van Bert Smit die ook zijn herinneringen aan dat programma  voor ons aan het papier toevertrouwde. Zijn verhaal.

- advertentie - 

Radio Winschoten heeft in haar programmering ook altijd aandacht gehad voor ons dialect. De Grunneger Streektoal klonk door in muziek en spraak met als doel deze onder de aandacht te brengen/te houden en uiteraard luisteraars mee te vermaken.

(Lees verder onder de foto)

Zo’n programma waarin ‘ons plat extra aandacht kreeg was in de jaren “90” ‘Dit’n en Dat’n in de Streektoal.  Na een eerste aanzet eind 1990 als probeersel op de dinsdagavond tussen 19.00-20.00 uur ‘verhuisde’; het programma in februari 1994 naar de zondagmorgen tussen 10.00 en 11.00 uur. Het programma richtte zich inhoudelijk op de rijkdom van en mogelijkheden die de streektaal bood met een aantal vaste rubrieken, zoals:

  • Schrievers heuren, met gedichten, riemkes, taimkes, roadsels en andere gedachtespinsels van Groninger schrijvers/dichters en daarbij de ontwikkeling van de Grunnger (streek)toal. Hierbij werden ook aangehaald nieuwe boeken, dichtbundels en ander werk dat verscheen, dit i.s.m. Stichting Grunneger Bouk en Grunneger Toal. Zo kregen de luisteraars ook op de radio de cursus ‘Grunnegers heuren’; voor niet-Groningers -in dertien afleveringen- voorgeschoteld, een talige rondreis door Groningen aan de hand van bekende en nog niet zo bekende liedjes.
  • In iedere aflevering de rubriek Op Proatstoul’’ met een persoon of instelling die iets te melden had over t plat. Zo kwamen aanschuiven tekstschrijver Folgerd Spieard jr ( Doe bist mien Roeltje  van Johan & Henk), Bert Uil over de belevenissen van Appie en Geeske, Erik Hulsegge (zien eerste aanzet dou al mit körte prakkezoatsies) en Albert Nieuwenhuis van t Slaaitnhoes Onstwedde over zien ’Grunneger oavends. We maakten op locatie opnamen tijdens dergelijke (streektoal)avonden en laidjesfestivals en zonden deze dan later uit.
  • Luisteraars konden meedoen met de prijsvraag ‘Ken joen Stad’ ; waarbij deze in de uitzending antwoord konden geven op een vraag over Winschoten. Als prijs was er een fraaie set Grunneger Koartjes of een Grunneger verjoardagkelender te scoren, beschikbaar gesteld door Bert van Vondel van “de Tellerlikker Uitgeverij”, die zelf uiteraard meerdere keren te gast was in dit programma.
  • Ook was er aandacht voor Grunneger zoaken’’, waaronder berichten van de Grunneger Verains.

In de maand maart was er jaarlijks ruim aandacht voor de “Meertmoand Dialectmoand”, die ingevuld werd samen met Stichting  Kostverloren en het Platform Top 48, samengesteld door lokale omroepen uit de 4 noordelijke provincies met elk hun muzikale inbreng op streektaalmuziek. En Ede Staal natuurlijk elke keer weer de  onbetwiste nr 1.

Al deze onderwerpen werden  omlijst met” Streektoal meziek” soms in de studio gespeeld en gezongen door “Grunneger meziekmoaker”s.

(Lees verder onder de foto)

Samenstellers en uitvoerders de presentatoren Bert Smit en Trees Koetse, technicus Geert Koetse en regisseur Wessel Gernaat. Na ruim 80 afleveringen eindigde het programma in oktober 1995 om meerdere redenen. Gezien de vele reacties van luisteraars kende het programma gedurende die periode een aanzienlijke luisterdichtheid ,die hoopten dat de omroep haar bijdrage aan het Streektoal wel een vervolg zou geven. Dat zou er ook komen na enkele jaren met het programma “Nederplat” maar daarover  andere keer meer.

Bert Smit


Laat ons weten welke onderwerpen of gebeurtenissen u nog graag eens de revue wilt zien passeren. Reacties graag naar jankeitz@gmail.com.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button