Algemeen

FNV: Personeel van Ommelander Ziekenhuis legt werk neer voor beter loon en minder werkdruk

- advertentie -

Scheemda – In zeker 17 ziekenhuizen legt het personeel de komende maand een dag lang het werk neer. Alleen spoedeisende hulp zal worden verleend. Dat maakt vakbond FNV bekend. De eerste actie is aanstaande woensdag in het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda.

- advertentie -

“Het wordt een estafette-actie te beginnen op 18 september in het Ommelander Ziekenhuis in Groningen”, zegt cao-onderhandelaar voor FNV Elise Merlijn tegenover EenVandaag. “De week erop volgen er meer ziekenhuizen. Al met al staan er 17 ziekenhuizen op de planning waar ziekenhuismedewerkers de komende 4 weken 24 uur alleen spoedeisende zorg verlenen.”

Zondagsdiensten
Wettelijk gezien mogen ziekenhuizen niet staken. De betreffende ziekenhuizen zullen zogenoemde zondagsdiensten gaan draaien. Op een doordeweekse dag zal worden gewerkt alsof het zondag is. Alleen de spoedzorg gaat door.

Elise Merlijn: “De acties gaan zorgvuldig. Spoed gaat door, de zorg voor kinderen gaat door en ook oncologie-afspraken gaan veelal door.” De patiëntveiligheid zal dus niet in het geding komen.

Werkdruk
Werkdruk is de belangrijkste oorzaak dat ziekenhuismedewerkers de sector weleens willen verlaten (59%). 6 van de 10 respondenten geven aan dat de balans tussen werk en privé niet goed is. 63% kan het werk niet loslaten in de vrije tijd. Ruim 82% zegt dat in hun ziekenhuis onvoldoende collega’s zijn om het werk te doen.

Loon te weinig voor het werk
Van de ondervraagden geeft 84,4% aan dat zij het loon onvoldoende vinden voor het werk dat ze doen. Ook geeft 81,4% aan dat de financiële compensatie voor de bereikbaarheids- en oproepdiensten niet genoeg is.
Operatie-assistente Miran: ‘Ik heb een contract van 36 uur, maar ik moet steeds meer werken tijdens mijn bereikbaarheidsdiensten. Zo lopen mijn werkweken soms op tot wel 60 uur. Maar ik ontvang voor die extra uren geen volledig uurloon; voor op maandagavond opereren krijg ik van de gewerkte uren maar een kwart betaald. Dat is echt een uitknijpregeling. Zeker omdat de belasting tijdens bereikbaarheidsdiensten steeds groter wordt. Tijdens deze diensten draaien we veel uren, en het aantal diensten neemt toe door gebrek aan personeel.’

Cao-conflict om loon
FNV Zorg & Welzijn, NU’91, FBZ en CNV willen een goede cao voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers met een salarisverhoging van 5% en een extra toeslag op loon wanneer er een beroep wordt gedaan op extra inspanning op korte termijn van medewerkers. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers. De cao-onderhandelingen met de ziekenhuiswerkgevers (NVZ) liepen in juni stuk.

Er vallen ongeveer 200.000 ziekenhuismedewerkers onder de cao ziekenhuizen. Deze mensen werken verspreid over 83 ziekenhuizen en 30 revalidatiecentra in Nederland.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button