Algemeen

Bezorgde CDA boerinnen met petitie ‘stikstof’ naar Den Haag

- advertentie -

Oldambt – De CDA boerinnen Erianne van der Burg en Bianca Lubberts, beide raadslid in respectievelijk Midden- Groningen en Oldambt, maken zich grote zorgen over het voortbestaan van de gezinsbedrijven in de landbouw. De huidige voorstellen om het stikstofprobleem op te lossen, zijn de doodsteek voor de landbouwsector en de leefbaarheid van het landelijk gebied. De dames hebben de koppen bij elkaar gestoken en een petitie ingediend bij de tweede kamerleden en het landelijke CDA bestuur. Ze worden daarin gesteund door hun afdelingen, de CDA statenfractie van Groningen en statenleden in Drenthe, Overijssel en Noord-Holland.

- advertentie -

Door het nu voorgestelde stikstofbeleid van landbouwminister Carola Schouten wordt het voor multinationals buiten de sector aantrekkelijk om straks veehouderijbedrijven op te kopen, met het doel de ammoniakrechten van het veebedrijf om te zetten voor extra stikstofuitstoot in andere sectoren. Tevens dreigen bestaande vergunningen van veehouders, waarvan de uitbreiding nog niet volledig is gerealiseerd, te worden ingetrokken.

Door de stikstofproblematiek ligt de vergunningverlening bij provincies stil. Het nieuwe stikstofbeleid wordt nu met stoom en kokend water gemaakt. Hierin staan onrechtvaardige maatregelen en de onderbouwing van het beleid is niet transparant. Met deze petitie roepen we onze partijgenoten in Den Haag op voor een werkbaar en eerlijk stikstofbeleid, waarin iedere sector zijn eigen aandeel neemt.

De boeren lijken het kind van de rekening te worden, vinden Erianne en Bianca. Het wordt tijd dat er meer mét de boeren wordt gepraat en niet óver de boeren. De Nederlandse landbouw is een volwaardige sector die in enkele decennia is uitgegroeid tot de meest efficiënte voedselproducent met de laagste CO2 uitstoot ter wereld. En Nederland heeft ook de meest vruchtbare landbouwgrond. Tevens hebben de boeren zich bewezen in het terugdringen van ammoniak uitstoot. Dan ga je de sector niet om zeep helpen, zo stellen ze.

Het is momenteel het gevecht om de ruimte in Nederland. Mensen moeten beseffen als de landbouw uit Nederland verdwijnt, dat de kwaliteit van ons voedsel veel minder wordt. Nergens ter wereld wordt namelijk zoveel gedaan aan dierenwelzijn en voedselkwaliteit als in Nederland. Iedere hectare landbouwgrond zorgt niet alleen voor voedsel, maar slaat ook stikstof en CO2 op. Als je dit opgeeft voor wegen of woningen, realiseer je dubbele uitstoot van CO2 en stikstof. Dat besef dringt bij veel mensen nog niet door.

Verder zijn de agrarische gezinsbedrijven en de aanverwante bedrijven in de landbouwsector nodig voor de leefbaarheid in het landelijk gebied. De boeren voelen zich enorm betrokken bij het voedsel dat ze produceren en wonen veelal bij hun bedrijf. Zij willen hun bedrijf graag doorgeven aan de volgende generatie. De bedrijven in de landbouwsector zijn al vele generaties gevestigd in het buitengebied en houden daarmee de voorzieningen op peil. Zo wordt verpaupering tegengegaan en houd je een leefbaar platteland.

De boeren komen steeds meer in de knel door alle regelgeving. Ze worden murw en dat gaat ons aan het hart, zo stellen de boerinnen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button