Algemeen

Echt Groninger varkensras ontwikkelt; het Groninger blaarkop varken

- advertentie -

Winschoten – Streekboerderij De Zelfmakerij uit Oostwold staat erom bekend dat zij zoveel mogelijk Groninger producten, fauna en dieren op het erf heeft. De boerderijwinkel ligt vol met echte Groninger streekproducten, in de theeschenkerij wordt poffert en potje klaai geserveerd en in de fruitgaard vind je de Groninger appelkroon. Er zijn ook een verscheidenheid aan rasdieren uit Groningen te zien op de boerderij.

- advertentie -

Zoals de Groninger meeuwkip en de Groninger blaarkop koe. Sinds kort zullen bezoekers ook een nieuw ras kunnen zien scharrelen bij De Zelfmakerij, namelijk het Groninger blaarkop varken. Net zoals de blaarkop koe heeft ook het blaarkop varken de prachtige, kenmerkende kringen om de ogen.

Groninger blaarkop varken
Waar er wel een erkend koeras uit Groningen bestaat, was er nog geen echt Gronings varkenras. Wel bestaat het Nederlands landvarken. Door een succesvolle fokprogramma van Freek Kupers, eigenaar van de streekboerderij, is het nu gelukt om een echt Gronings rasvarken te creëren, het Groninger blaarkop varken. Het meest typerende kenmerk van het Groninger blaarkop varken zijn de zwarte kringen om de ogen en de grote staande oren.

De dieren zijn licht rosé, langgerekt met een iets omhoog gebogen neus en hebben een krul in de staart. Het nieuwe ras heeft een lange en ruim gespierde achterhand met wat platte hammen. Het beenwerk is sterk en lang met niet te steile koten. Ze zijn tussen de 60 en 70 cm hoog en hebben een gemiddeld volwassen gewicht van 120 tot 150 kg.

Veel vraag naar het varken
“Mensen zijn steeds meer lokaal bewust. Zowel Groningers zelf, maar ook toeristen vinden het interessant om te zien welke bijzondere Groninger producten er zijn en welke dieren typisch Gronings zijn. Ik ben best trots dat het ons gelukt is om een echt gronings rasvarken te fokken. Over een twee weken verwachten we weer biggentjes. Een aantal bedrijven heeft al belangstelling getoond voor de biggen. Maar omdat een varken gemiddeld 13 biggen krijgt, kunnen er nog wel gereserveerd worden. Als Groningers mogen we trots zijn op onze mooie provincie, onze typische Groninger producten, flora en fauna, maar ook onze dieren. Met onze streekboerderij willen we daar een uithangbord voor zijn. Hopelijk draagt de Groninger blaarkop varken hieraan bij.”, aldus Freek Kupers, eigenaar Streekboerderij De Zelfmakerij, info@zelfmakerij.nl.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button