Algemeen

Rijkswaterstaat: “op één na laagste verbruik strooizout ooit”

- advertentie -

Landelijk – In de winter van 2019 op 2020 zijn de strooiwagens van Rijkswaterstaat minder uitgerukt dan in voorgaande jaren. Met slechts 16 miljoen kg zout is er alleen in de winter van 2013 op 2014 minder gestrooid. Toen werd er 12 miljoen kg zout verbruikt. Het hoogste verbruik was in de winter van 2009 op 2010, toen werd 191 miljoen kg zout gestrooid. Het 10-jarige gemiddelde ligt op 90 miljoen kg per jaar.

- advertentie -

De strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben afgelopen winter ruim 344.000 km gereden. Dat is een afstand van ruim 8 keer de wereld rond. De 1landelijke strooiactie vond plaats op 20 november 2019 en de strooiwagens zijn op 31 maart 2020 voor het laatst uitgerukt om zeer lokaal enkele bruggen te strooien. In de nacht van 27 op 28 februari werd het meeste zout gestrooid, een kleine 2 miljoen kg.

Zachte winter
De winter van 2019 op 2020 wordt door het KNMI aangemerkt als uitzonderlijk zacht en nat. Met een gemiddelde temperatuur van 6,4 °C tegen 3,4 °C normaal was de winter uitzonderlijk zacht. Daarmee was deze winter de op één na zachtste winter sinds het begin van de metingen in 1901, na de winter van 2006 op 2007 met 6,6 °C.

Zachte winter
De winter van 2019 op 2020 wordt door het KNMI aangemerkt als uitzonderlijk zacht en nat. Met een gemiddelde temperatuur van 6,4 °C tegen 3,4 °C normaal was de winter uitzonderlijk zacht. Daarmee was deze winter de op één na zachtste winter sinds het begin van de metingen in 1901, na de winter van 2006 op 2007 met 6,6 °C.

Zoutvoorraad vanaf vandaag aangevuld
Vandaag is het 1e schip met zout voor de komende winter gearriveerd bij de strategische zoutloods van Rijkswaterstaat in Raamsdonkveer. In totaal beschikt Rijkswaterstaat over 4 centrale zoutloodsen. Vanuit deze loodsen wordt het zout over 56 regionale steunpunten in heel Nederland verdeeld. In totaal wordt de voorraad voor eigen gebruik weer aangevuld tot ruim 200 miljoen kg.

Tijdens de zogeheten vlootschouw in september en oktober wordt al het wintermaterieel getest en winterklaar gemaakt. Ook krijgen de chauffeurs van de strooiwagens en sneeuwschuivers dan een opfriscursus en worden de strooiroutes verkend. Het gladheidseizoen van Rijkswaterstaat loopt van 1 oktober tot 1 mei. Maar ook daarbuiten bereidt Rijkswaterstaat zich voor op het winterseizoen.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button