Algemeen

Droogte: vooralsnog geen impact op de drinkwatervoorziening

- advertentie -

Groningen – Sinds medio maart is het overwegend droog geweest. Nederland heeft hierdoor op dit moment te maken met het hoogst gemeten neerslagtekort voor deze tijd van het jaar, resulterend in lage grondwaterstanden met name op de hoge zandgronden. De droogte heeft vooralsnog geen impact op de drinkwatervoorziening

- advertentie -

​De Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) is sinds maandag 25 mei opgeschaald naar de fase ‘dreigende watertekorten’. Sinds medio maart is het overwegend droog geweest. Nederland heeft hierdoor op dit moment te maken met het hoogst gemeten neerslagtekort voor deze tijd van het jaar, resulterend in lage grondwaterstanden met name op de hoge zandgronden.

Geen knelpunten voor drinkwaterproductie door droogte
De droogte heeft vooralsnog geen impact op de drinkwatervoorziening. Er zijn geen knelpunten in de bronnen (grond- en oppervlaktewater) voor de bereiding van drinkwater. De afvoer van de Rijn en Maas is lager dan normaal maar nog voldoende voor de drinkwatervoorziening; het IJsselmeer is op peil en het chloridegehalte is goed; het chloridegehalte op het Haringvliet is hoger dan normaal maar dit heeft geen impact voor de inname van ruwwater. De waterpeilen in de bekkens, duinen en plassen zijn op orde.

Hoe staat het met de drinkwaterbronnen in Groningen?
Vooralsnog vormt de droogte geen directe invloed op de drinkwaterproductie van Waterbedrijf Groningen. We gebruiken voor het produceren van drinkwater grondwater en oppervlaktewater. De Drentsche Aa is zo’n oppervlaktewaterbron. Afgelopen woensdag (28 mei) verscheen er een nieuwsbericht van waterschap Hunze & Aa’s dat onttrekking uit de Drentsche Aa voorlopig niet meer is toegestaan. Dit om onherstelbare schade aan het waterleven in de beek te voorkomen en de drinkwatervoorziening van Waterbedrijf Groningen in stand te houden.

Ondanks dat we drinkwater kunnen blijven produceren zien we duidelijke pieken in het waterverbruik rond warme dagen. Met name in de provincie wordt er tijdens deze pieken kraanwater gebruikt om bijvoorbeeld tuinen te sproeien of zwembadjes te vullen.

Water voor nu en later
De droge zomers van 2018 en 2019 hebben eens te meer duidelijk gemaakt dat de toekomstige beschikbaarheid van voldoende, kwalitatief goed zoet water in alle delen van het land geen vanzelfsprekendheid is. Bovendien wordt in Groningen steeds duidelijker dat de beschikbaarheid van water een belangrijke voorwaarde is voor economische ontwikkeling. Maar juist die beschikbaarheid van voldoende en kwalitatief goed water staat onder druk. Aandacht voor duurzaam (drink-)watergebruik is dan ook van groot belang zodat we voldoende water voor nu en later kunnen blijven garanderen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button