Incidenten

Vrouw(20) die dreigde met ‘schoolshooting’ in Winschoten hoopt op laatste kans

- advertentie -

Winschoten – Het Openbaar Ministerie wil dat de 20-jarige vrouw die begin dit jaar dreigde met een schietpartij op scholengemeenschap Ubbo Emmius in Winschoten opnieuw psychisch onderzocht wordt. Nu is er te veel onduidelijk over wat de beste plek voor haar is: een kliniek of een jeugdgevangenis. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

Stilletjes zit de vrouw, die er een stuk jonger uitziet dan 20, met gebogen hoofd in de rechtszaal. Af en toe friemelt ze wat aan de paarse knuffel op haar schoot. Op de tafel voor haar ligt een knutselwerkje met een foto van een paard. Als de rechter haar een vraag stelt, antwoordt ze zachtjes.

De delicten die haar verweten worden, vallen amper te rijmen met haar verschijning. Halverwege februari 2021, ten tijde van de lockdown, heeft ze dreigende berichten op onder meer de Facebookpagina van de school achtergelaten.

Schieten op scholen is nog steeds een obsessie
Ze dreigde met een zogenaamde school shooting, een slachtpartij op een school die voornamelijk in Amerika voorkomt. Een schutter dringt dan een school binnen en schiet in het rond. Het mikpunt? Haar oude school, het Ubbo Emmius in Winschoten. De reden weet ze zelf eigenlijk niet. ‘Ik kon het niet stoppen.’
Daar bleef het niet bij. Haar dreigementen richtte ze ook rechtstreeks aan twee medewerkers van de school. De vrouw heeft naast persoonlijkheidsstoornissen en trauma’s een zware vorm van autisme, waarbij ze obsessies ontwikkelt.

Haar laatste obsessie, waar ze vorige week nog uitgebreid met haar reclasseringsmedewerker over gesproken heeft, is het schieten op scholen. In dat gesprek heeft ze aangegeven dat ze nog steeds van plan is zo’n schietpartij werkelijkheid te laten worden.

Jaar eerder ook veroordeeld

De obsessie speelt al geruime tijd. Een jaar geleden werd de vrouw vanwege soortgelijke bedreigingen veroordeeld tot een voorwaardelijke PIJ-maatregel: een vorm van jeugd-tbs. Ze is toen in een speciale psychiatrische kliniek geplaatst voor behandeling.

Die behandeling ging goed. ‘Daarom kreeg ik mijn telefoon terug’, zegt ze tegen de rechtbank. Maar dat was van korte duur: in de kliniek kwam de begeleiding erachter dat ze weer bedreigingen aan het adres van haar oude school had geuit. Ook had ze online filmpjes opgezocht van schietpartijen en onthoofdingen en was ze online op zoek gegaan naar luchtdrukpistolen.

- advertentie -

Momenteel woont ze nog steeds in de kliniek en dat gaat goed. Ze werkt op een zorgboerderij met paarden en vindt rust bij dieren. Daarom wil ze daar graag blijven, maar de jeugd-tbs die nu mogelijk opgelegd kan worden omdat ze weer de fout inging, hangt haar boven het hoofd.

Jeugd-tbs of niet?

Volgens de reclassering is jeugd-tbs geen geschikte maatregel. De advocaat van de vrouw is het daarmee eens. In de tbs wordt toegewerkt naar zelfstandig op pad gaan buiten de kliniek en daar schuilt gevaar vanwege haar schietobsessie. Volgens haar huidige psychiater valt dat gevaar wel mee en heeft de vrouw veel geleerd het afgelopen jaar.

- advertentie - 

Omdat de twee adviezen zo lijnrecht tegenover elkaar staan, eist de officier van justitie een nieuw psychiatrisch onderzoek en geen celstraf tegen de vrouw. ‘Ze is volledig ontoerekeningsvatbaar’, zegt ze. Ze vindt het overduidelijk dat de verdachte de bedreigingen geuit heeft: bewijs stond op haar telefoon en ze heeft het zelf toegegeven.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. De vrouw zelf hoopt nog een laatste kans te krijgen om zich te bewijzen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button