Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Veelpleger uit Winschoten met drie molotovcocktails in kofferbak moet acht maanden brommen

- advertentie -

Groningen – RTV Noord vermeldt op hun website dat de rechtbank van Groningen heeft een 46-jarige veelpleger uit Winschoten veroordeeld tot acht maanden celstraf voor het hebben van drie molotovcocktails achterin de kofferbak van zijn dochters auto, drugsbezit en verboden wapenbezit.

- advertentie -

Tegen de man was twee weken geleden door het Openbaar Ministerie (OM) drie jaar celstraf geëist.

De man werd op 4 december vorig jaar in Stadskanaal in de auto van zijn dochter door de politie aan de kant gezet. Het kenteken van de auto was door agenten gelinkt aan een ingevorderd rijbewijs, een maand eerder. Agenten besloten ook nu de man, die als vuurwapengevaarlijk bekendstond, te controleren. Bij het openen van de kofferbak van de auto troffen agenten drie op scherp staande molotovcocktails aan.

Bijrijder uit Veendam later voor rechter
De flessen met brandbommen bleken gevuld met sterke drank en motorbenzine. De doeken die geknoopt uit de flessen hingen, waren ook doordrenkt met het brandbare goedje. De man werd samen met een bijrijder uit Veendam aangetroffen. Deze man moet zich later dit jaar voor de rechters verantwoorden.

Geen bewijs dat GGD-testlocatie doelwit was
Beide mannen werden op 700 meter afstand van een testlocatie van de GGD staande gehouden. Het Openbaar Ministerie ging ervan uit dat de Winschoter, gewapend met brandbommen en een hekel aan de coronamaatregelen, concrete plannen had om richting de testlocatie te gaan.

Maar dat acht de rechtbank niet bewezen. Onderzoek daarnaar, in onder meer de telefoon van de verdachte, leverde daarvoor geen bewijzen op. De rechtbank is niet van oordeel dat de man een explosie met ‘een misdadig doel’ voor ogen had. Zodat dat feit moet worden uitgesloten. De straf valt daarom lager uit dan de strafeis, omdat het OM daar wel vanuit ging. Waarnaar de mannen dan wel op weg waren met de brandbommen, blijft een raadsel.

Drugs en wapens
Ook vonden de agenten vijf gram speed en een mes in de auto. De Winschoter werd positief getest op drugs. De agenten doorzochten behalve de telefoon ook het huis van de man. In de berging van de woning lagen de schroefdoppen die pasten op de flessen waarmee de molotovcocktails waren gemaakt.

Ook vonden de agenten benzine die was gebruikt voor deze brandbommen. Op één van de doeken zat het DNA van de man. Hij had ook een gaspistool, knal- en traangaspatronen, kogels, de drugs GHB, een weegschaal en gripzakjes – waar drugs vaak in wordt verhandeld – in zijn woning liggen.

Volgens de rechtbank is de man schuldig aan het voorhanden hebben van gebruiksklare brand-cocktails, drugs- en wapenbezit. Gelet op de straffen die daarop staan achtte de rechtbank acht maanden cel voor de man passend.

Flink strafblad
De Winschoter heeft een lijvig strafblad. Hij werd in juli 2019 in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel (waarvan een jaar voorwaardelijk) voor een steekpartij tijdens een feestweek in Valthe. Hij stak toen een jonge Nieuw-Weerdinger neer, die een slagaderlijke bloeding in zijn bovenbeen opliep.

De Winschoter hield zich niet aan de voorwaarden die hem toen waren opgelegd en zit om die reden weer vast. Hij zou van die straf nog zeven maanden moeten zitten. Daarnaast wacht hem de acht maanden celstraf die hem vandaag werd opgelegd.

Uit een eerder voorwaardelijk opgelegde straf, ook opgelegd voor geweld, lagen nog twee weken cel voor hem op de plank. Die straf moet hij van de rechtbank ook uitzitten. In totaal gaat de man nu 15 maanden en twee weken de cel in.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button