Algemeen

Straten van Oldambt: Een aangevallen burgemeester die heel vroeg met pensioen ging

- advertentie -

Scheemda – Rijdend of lopend door Oldambt heb je je vast wel eens afgevraagd waar sommige straatnamen precies vandaan komen. Deze zomer duikt OldambtNu opnieuw in de verhalen achter de straatnamen in Oldambt.

- advertentie -

Een straat die is vernoemd naar een burgemeester. Vrijwel ieder dorp of iedere stad in Nederland kent er wel minimaal één. Vaak gaat het om burgemeesters die lange tijd in functie zijn geweest of veel voor een gemeente hebben betekend. Maar soms gaat het ook om een burgemeester met een bijzonder verhaal, zoals bij burgemeester Wijk van Scheemda. Naar hem werd bij zijn afscheid in 1923 de Wijkstraat vernoemd.

Everhardus Wijk werd in 1912 op 31-jarige leeftijd al burgemeester in Scheemda. Uit 42 kandidaten werd hij gekozen om de gemeente te leiden. Wijk werd geboren in 1881 in Mensingeweer als zoon van een boer. In tegenstelling tot zijn broers koos hij er niet voor om op de boerderij te gaan werken. De jonge Everhardus had meer in zijn mars en wilde studeren. Eerst haalde hij zijn gymnasiumdiploma, voordat hij zich meldde op de Rijksuniversiteit in Groningen om rechten te studeren. Met succes, want in 1909 promoveerde hij en mocht hij zich officieel meester in de rechten noemen.

Twee jaar later besloot Wijk dus om te solliciteren op de burgemeestersfunctie in Scheemda. In het dorp was hij al gauw het gesprek van de dag. Niet door zijn werkzaamheden, maar door de vele vriendinnen die de vrijgezelle burgemeester op bezoek kreeg, volgens een artikel uit 2021 in Duvekoater, een tijdschrift van de Historische Vereniging Scheemda. De woning van de burgemeester kreeg vanwege deze reden al gauw de bijnaam Liefde. De woningen daarnaast kregen de bijnamen Geloof, omdat er een streng gelovig gezin woonde, en Hoop, omdat het echtpaar dat daar woonde de hoop op de geboorte van een kind nooit verloor en uiteindelijk op latere leeftijd inderdaad nog een kind kreeg. Nog altijd staan deze woningen aan de Stationsstraat onder deze namen bekend, die ook op de voorgevels geschilderd zijn.

De Wijkstraat in Scheemda, met links de woning ‘Liefde’ waar burgemeester Wijk woonde

Na elf jaar kwam er een einde aan het burgemeesterschap van Wijk. Vanwege een bijzondere en trieste reden. De burgemeester besluit op een avond in 1923 nog een rondje door het dorp te wandelen, als er in de Torenstraat ineens een boze groep arbeiders uit Heiligerlee op hem afkomt. Ze vallen de burgemeester aan. Het zijn aanhangers van een socialistisch raadslid uit Heiligerlee, waar Wijk vaak mee overhoop lag. Wijk, die vreest dat zijn laatste uur geslagen heeft, wordt ternauwernood gered door een burger met een bajonet-geweer.

De woningen ‘Geloof”, ‘Hoop’ en ‘Liefde (vlnr.)

Het is het begin van het einde voor de burgemeester in Scheemda. De spanning wordt hem teveel en hij wordt ziek. Die ziekte leidt ertoe dat hij later dat jaar, op slechts 42-jarige leeftijd moet stoppen met werken en noodgedwongen met vervroegd pensioen moet gaan. Ruim 50 jaar lang kan hij van zijn pensioen genieten en waarschijnlijk zijn er weinig Nederlanders die hem dat na kunnen zeggen. In 1977 overlijdt Everhardus Wijk op 96-jarige leeftijd in het Zuid-Hollandse Rijswijk. Maar die ene avond in 1923, die is hij nooit vergeten, vertelt Wijk in 1972 in een interview met dagblad De Stem.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button