Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Partnerbijdragen (advertentie)

Van deze horeca-hygiëneregels heb jij nog nooit gehoord

In de horeca gelden er veel soorten regels die betrekking hebben op de hygiëne. Dit komt doordat je constant bezig met het maken en serveren van eten waardoor een goede hygiëne erg belangrijk is. Ben je bijvoorbeeld bekend met de gebruikelijke hygiëneregels in de horeca, zoals handen wassen en oppervlakken reinigen? Dat is geweldig, maar wist je dat er nog andere, minder bekende hygiëneregels zijn die ook cruciaal zijn voor een veilige en schone omgeving? Dit zijn vijf horeca-hygiëneregels die jij waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord.

1. Wegwerphandschoenen voor het aannemen van contant geld
Een van de minder bekende hygiëneregels in de horeca is het gebruik van wegwerphandschoenen bij het hanteren van contant geld. Deze regel is minder bekend omdat het niet overal wordt gebruikt. Geld kan een bron van bacteriën zijn, en het gebruik van wegwerphandschoenen kan helpen voorkomen dat bacteriën van geld worden overgedragen op voedsel of oppervlakken. Door wegwerphandschoenen te dragen kunnen horecamedewerkers eenvoudig geld aannemen en daarna door gaan met hun andere werkzaamheden die te maken hebben met het eten zonder dat ze direct hun handen hoeven te wassen. Ze hoeven simpelweg alleen de handschoenen weer uit te trekken. Zo creëer je een schonere omgeving voor medewerkers en klanten.

2. Desinfectie van de menukaart
Een andere minder bekende hygiënemaatregel is de regelmatige desinfectie van menukaarten. Menukaarten worden door meerdere mensen aangeraakt en kunnen daarom een broedplaats zijn voor bacteriën. Vooral omdat de menukaarten ook op tafel worden gelegd waardoor de bacteriën op de schone tafel komen waar mensen eten. Door menukaarten regelmatig te desinfecteren met alcoholische doekjes of desinfecterende sprays, kunnen horecagelegenheden de verspreiding van ziektekiemen helpen voorkomen en een hygiënische eetomgeving bieden aan hun gasten.

3. Regelmatige reiniging van afzuigkappen en ventilatiesystemen
Het reinigen van afzuigkappen en ventilatiesystemen is een essentieel onderdeel van het handhaven van een schone en hygiënische keukenomgeving. Afzuigkappen en ventilatiesystemen kunnen vet, stof en andere verontreinigingen verzamelen die de luchtkwaliteit en hygiëne kunnen beïnvloeden. Regelmatige reiniging van deze systemen met speciale aandacht voor horeca afzuigkap, kan helpen om de verspreiding van bacteriën en geuren te verminderen.

4. Gebruik van UV-licht voor oppervlaktedesinfectie
Een andere minder bekende, maar effectieve methode voor het desinfecteren van oppervlakken is het gebruik van UV-licht. UV-licht is een krachtig desinfectiemiddel dat bacteriën, virussen en andere ziektekiemen kan doden. Door UV-licht te gebruiken als aanvulling op traditionele reinigingsmethoden, kunnen horecabedrijven vlakke oppervlaktes extra goed schoonmaken.

5. Gebruik van antimicrobiële snijplanken
Een andere belangrijke hygiënemaatregel in de horeca is het gebruik van antimicrobiële snijplanken. Snijplanken zijn een veelgebruikt keukengereedschap en kunnen daarom een broedplaats zijn voor bacteriën als ze niet goed worden gereinigd. Vooral als er ingrediënten zoals kip op de snijplank wordt gesneden, is het belangrijk om het daarna goed schoon te maken. Antimicrobiële snijplanken bevatten stoffen die de groei van bacteriën remmen en kunnen helpen om de verspreiding van ziektekiemen te verminderen.

Horeca-hygiëneregels
Er zijn dus veel meer hygiëneregels in de horeca waar jij waarschijnlijk nog niks van af wist. Niet elke regel is verplicht waardoor niet elke horecaonderneming de regel na zal leven. Toch zijn dit vijf interessante hygiëneregels die goed gebruikt kunnen worden in de horeca. Zo creëer je een schonere, veiligere en vooral gezondere omgeving voor zowel medewerkers als klanten.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button