Algemeen

OZG organiseert kookworkshop voor kinderen met diabetes mellitus

- advertentie -

Winschoten- In november organiseerden de diabetesverpleegkundigen, diëtisten en kinderartsen van de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) twee kookworkshops voor kinderen met diabetes mellitus (suikerziekte). Hiervoor mocht de schoolkeuken van het Dollard College ‘De Flint’ in Winschoten worden gebruikt. Het doel van deze workshops is dat deze kinderen van elkaar leren en zich zelf kunnen zijn met diabetes. Kinderen vanaf 8 jaar met diabetes mellitus, die in de OZG in behandeling zijn en op het diabetesspreekuur komen, worden hiervoor uitgenodigd. In totaal hebben aan deze gezellige middagen 19 kinderen van zowel locatie Delfzicht als locatie Lucas deelgenomen.

- advertentie -

Spaghetti op het menu

Nadat de kinderen uitleg kregen over de mogelijkheden van de software bloedglucosemeter, begon iedereen met koken. Het menu bestond uit zelfgemaakte groentesoep, spaghetti bolognese en een Yammie toetje (inmiddels blijkt het toetje al meerdere keren thuis gemaakt). Tijdens het bereiden van deze verse en met elkaar bereide maaltijden, hadden de kinderen volop de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Telefoonnummers zijn uitgewisseld en er is een groeps-app aangemaakt met als titel: ‘Diabetes maatje’.

Meerdere doelen behaald

De kookworkshops voor diabeteskinderen hebben meerdere doelen ruimschoots behaald. Neem bijvoorbeeld het lotgenotencontact. Samen koolhydraten berekenen, insuline injecteren, en gezamenlijk eten met andere diabeteskinderen. Maar ook educatief levert het veel op. Met elkaar de software mogelijkheden van de bloedglucosemeter bekijken, bloedglucosewaarden uitdraaien en het opsturen ervan naar de kinderarts en diabetesverpleegkundige. En niet te vergeten de rol van gezonde voeding. Samen een gezonde maaltijd bereiden, zelf groente/fruit wassen en snijden, gehaktballetjes draaien, pastasaus maken van tomaten en verse basilicum en echte bolussen bakken. Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat deze kinderen van elkaar leren, zichzelf kunnen zijn en vooral ondervinden dat ze met diabetes geen uitzondering meer zijn.

Succes verzekerd

- advertentie -

De kookworkshop voor diabeteskinderen was een groot succes en volgens de kinderen zeker voor herhaling vatbaar! Ook de diabetesverpleegkundigen, diëtisten en kinderartsen waren enthousiast en zien uit naar de volgende kookworkshop die waarschijnlijk in het voorjaar wordt gehouden.

- advertentie - 

Persbericht

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button