AlgemeenCultuur

Monument Graaf Adolf van Nassau geen eigendom meer van de overheid

- advertentie -

Heiligerlee – Het herdenkingsbeeld van Graag Adolf van Nassau zijn samen met nog 30 monumentale kastelen, ruïnes, huizen, kerken, praalgraven en gedenknaalden over van het Rijk naar de Nationale Monumentenorganisatie (NMO). De panden en objecten moeten goed bewaard en beheerd worden, maar dat is geen taak voor de Rijksoverheid; ze hebben geen functie voor het Rijk. De NMO krijgt eenmalig 61 miljoen voor het toekomstige onderhoud en beheer van de monumenten. Het Rijk hoeft daar dan verder geen geld meer aan uit te geven.

- advertentie -

Geen functie voor het Rijk
De panden en objecten die over gaan naar de Nationale Monumentenorganisatie zijn van oudsher in eigendom van het Rijk. Ze hebben voor het Rijk echter geen functie. Minister Blok wil dat het Rijksvastgoedbedrijf alleen panden beheert die het Rijk echt nodig heeft, zoals kazernes, gevangenissen en kantoren voor rijksambtenaren.

Monumentale waarde
De panden en objecten die naar de Nationale Monumentenorganisatie gaan, zijn het waard om goed behouden en beheerd te worden. Het gaat bijvoorbeeld om de ruïne van Brederode in Santpoort, de vesting Naarden, de Sassenpoort in Zwolle, de Onze Lieve Vrouwenkerk in Veere en gedenknaalden in Heemstede en Apeldoorn.

Geen bezuiniging
De overdracht van de panden en objecten is geen bezuiniging. Tot nu toe kost het beheer van de objecten rond de 5 miljoen euro per jaar. Dat hoeft het Rijk na de overdracht niet meer uit te geven. Maar tegelijkertijd krijgt de Nationale Monumentenorganisatie eenmalig een ‘bruidsschat’ van 61 miljoen mee. Uit dat fonds kan de organisatie alle panden onderhouden of exploiteren. Door de inzet van vrijwilligers en door gebruik te maken van andere geldbronnen, kan de NMO dat efficiënter doen dan het Rijk.

Nationale Monumentenorganisatie
De Nationale Monumentenorganisatie is een koepel van grote, professionele monumentenorganisaties. Bij de Nationale Monumentenorganisatie zijn momenteel aangesloten: Vereniging Hendrik de Keyser; Maatschappij tot Stadsherstel (Deventer); Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel N.V.; Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen; Woningstichting Van Alkmaer voor Wonen; N.V. Monumentenfonds Brabant; Nationale Maatschappij tot behoud, ontwikkeling en exploitatie van Industrieel Erfgoed (BOEI); Vereniging Natuurmonumenten.

De vereniging staat open voor andere professionele monumentenorganisaties om zich aan te sluiten.

- advertentie -

Bron: Rijksoverheid

- advertentie - 

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button