Kort nieuws

Grote zonsverduistering op vrijdag 20 maart tussen 09:30 en 11:48 uur

- advertentie -

Nederland – Op vrijdagochtend 20 maart vindt een zonsverduistering plaats. Dan schuift de maan voor de zon langs. In Nederland is deze zonsverduistering bij gunstig weer als een fraaie gedeeltelijke eclips zichtbaar.

- advertentie -

Het KNMI verwacht voor vrijdag in het hele land vrij veel bewolking, maar mogelijk biedt een lokale opklaring nog een mogelijkheid om iets van de eclips te zien.  De zon zal tijdens het maximum voor het grootste deel achter de nieuwe maan schuilgaan. De zonsverduistering begint om 9.30 uur, het maximum wordt om 10.37 uur bereikt waarna de eclips 11.48 uur eindigt. Deze tijdstippen gelden voor Utrecht, voor plaatsen elders in Nederland en België gelden andere getallen, maar de verschillen zijn gering. Tijdens het maximum rond half elf is de zon voor ongeveer 80 procent bedekt door de maan. De eclips heeft waarschijnlijk een merkbare invloed op het weer. De straling neemt sterk af waardoor de temperatuur tijdelijk iets kan dalen.

De laagste temperatuur vinden we iets na het maximum van de eclips dichtbij het aardoppervlak en vooral bij onbewolkt weer met weinig wind. Tijdens de gedeeltelijke zonsverduistering op 11 augustus 1999 koelde het in Nederland op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter boven het aardoppervlak tijdelijk een tot drie graden af. Vlak boven het aardoppervlak op 10 cm hoogte zijn zelfs temperatuurdalingen tot vijf graden gemeten. De zonsverduistering van 20 maart is zeker voor Nederland een unieke gebeurtenis. De volgende gedeeltelijke zonsverduistering is hier pas weer in 2021 te zien in ons land, maar die is veel kleiner. Voor een vergelijkbare grote eclips moeten we hier tot 2026 wachten. De volgende totale zonsverduistering laat in Nederland nog veel langer op zich wachten en vindt pas in 2135 plaats.

Let op: kijk veilig naar de eclips
Kijk niet met het blote oog naar de gedeeltelijke zonsverduistering. Dat kan leiden tot ernstig oogletsel en zelfs tot blindheid. Het gebruik van filters of speciale eclipsbrilletjes is absolute noodzaak. Een eclipsbril filtert een groot deel van het golflengtegebied weg en is de enige veilige manier om naar de gedeeltelijk verduisterde zon te kijken.

Eclipsbrilletjes zijn verkrijgbaar bij sterrenwachten.

Bron: KNMI

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button