Algemeen

Vermijd de eikenprocessierups en voorkom klachten

- advertentie -
Nederland/ Oldambt – De eikenprocessierups is bezig aan een opmars in de provincie Groningen. De harige rupsen zitten in de maanden mei en juni in een groot aantal eikenbomen. Iedere rups beschikt over duizenden brandharen. Na contact met de brandharen kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. Reden genoeg voor GGD Groningen om u te informeren over wat u kunt doen om deze klachten te voorkomen.

In het noordelijke deel van onze provincie wordt de rups waarschijnlijk niet gevonden, omdat daar heel weinig eiken zijn.

- advertentie -

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan de nesten op de stammen: dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Raak deze niet aan! Echter, ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan, waarbij de brandharen voornamelijk jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en/of luchtwegen veroorzaken. Ook dieren kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

GGD Groningen adviseert dan ook om elk contact met de rupsen en resten ervan te vermijden. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen. Als u toch in contact bent gekomen met de brandharen, ga dan niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen normaal gesproken binnen twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Neem voor meer informatie contact met GGD Groningen, afdeling Medische Milieukunde telefoonnummer (050) 367 40 00. Of op de website van de GGD  of van het RIVM

Foto: Wikipedia 

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button