Algemeen

Bedrijven en Campus Winschoten zetten deuren open tijdens BOTS.

- advertentie -

 WinschotenGroep 8 leerlingen maken kennis met techniek. Op maandag 22 juni vond de eerste BOTS-dag plaats. BOTS staat voor Bedrijven Opleidingen Techniek Sociale zaken. De BOTS-dag was georganiseerd door Campus Winschoten om basisschoolleerlingen kennis te laten maken met techniek en de daaraan gerelateerde beroepen. Er was een aantrekkelijk programma opgezet door de school en de verschillende technische bedrijven uit Winschoten, die hieraan hun medewerking verleenden.

- advertentie -

Campus Winschoten, de school voor vmbo en mbo, biedt veel mogelijkheden voor een opleiding in de techniek. De school heeft goed ingerichte praktijklokalen met moderne apparatuur, gereedschappen en materialen. De vakdocenten en onderwijsassistenten gaven ’s morgens met ondersteuning van de vmbo-leerlingen verschillende workshops aan de groep 8 leerlingen. De opdracht was om een solar-autootje te maken. Bij de afdeling Bouw werden hiervoor bodemplaten geknipt, gesneden en geboord, bij Metaal werden beugels, bumpers en asjes gemaakt. En bij de afdeling Voertuigen werd het tandwielkastje en de elektromotor gemonteerd. De zon liet zich deze dag amper zien maar toen er een straaltje zon doorbrak vlogen de leerlingen naar buiten om de auto te testen. Sommige autotootjes gingen achteruit in plaats van vooruit omdat de plus en de min verkeerd aangesloten waren. Dat was een leuke leerervaring. Maar het resultaat mocht er zijn; een auto op zonne-energie. Passend in deze tijd en in de toekomst van de leerlingen. In de middag bezochten de groep 8 leerlingen, in groepen verdeeld, de verschillende bedrijven. 

Leerlingen kunnen laten zien wat ze met hun handen kunnen. Leerkracht Bruny Kapper van obs de Beukenlaan vond het een geweldig initiatief om op deze manier de kinderen met allerlei facetten van techniek in aanraking te laten komen. Bruny Kapper: “Het leuke hiervan is dat je op deze manier oog voor talent krijgt. Zo kom je erachter dat iedere leerling zijn eigen kwaliteiten heeft. Techniek biedt veel mogelijkheden aan kinderen om te laten zien wat ze met hun handen kunnen. We weten dat er in de techniek veel banen zijn, dus dit is een prima manier om de kinderen hiervoor te enthousiasmeren. Ook mijn leerlingen reageerden enthousiast. Zo vertelde Maaick bij het maken van de Solar-auto: “Meester, normaal vraag ik Mark altijd om mij te helpen. Nu vroeg Mark mij of ik hem wilde helpen.” Het was een zeer geslaagde, leuke en leerzame dag” aldus de enthousiaste leerkracht.

 Jaaah…techniek is leuk!   Bij Dental Vision werd uitleg gegeven over het maken van gipsafdrukken en het bewerken naar een prothese. Ook dit is techniek. Leerling Indy van obs Jaarfke: “Daar moet je zeker een hoge opleiding voor doen”. Leerling Bart kwam tot de conclusie dat techniek best moeilijk is. “Maar je moet het gewoon doen.” was zijn reactie. Bij Borgtechniek maakten de leerlingen kennis met installatiewerkzaamheden en wat binnendienst-medewerkers zoal doen. Ze kregen uitleg over beveiliging van panden en mochten ‘even spelen’ met het camerasysteem. Of techniek alleen iets voor jongens is, kunnen we stellig zijn. De meiden hebben net zo goed gepresteerd als de jongens. Het kleine priegelwerk ging hun soms nog wel beter af. Op de vraag of iedereen het leuk vond gaven zowel jongens als meisjes met een volmondig jaaaaaa…! antwoord.

Mooie samenwerking tussen onderwijs en bedrijven
Obs Beukelaan, obs Jaarfke, obs Kleine Dollard, obs De Tweemaster en obs De Waterlelie lieten hun leerlingen kennis maken met Campus Winschoten. De bedrijven Ziegler Brandweertechniek, Tandtechnisch laboratorium Dental Vision, Ziekenhuis OZG, Interfurn, Borgtechniek, Boerma autoschade, Philips lightning, Volkswagendealer Century en Pyroll verpakking en kartonnage lieten de leerlingen een stukje techniek zien maar vooral ook wat je er uiteindelijk mee kunt doen. Een mooie samenwerking tussen onderwijs en bedrijven. Docent en kartrekker Erik Schipper van Campus Winschoten is tevreden over de eerste BOTS-dag en over de samenwerking tussen de scholen en de bedrijven. “De dag is goed geslaagd, we geven hier zeker een vervolg aan!”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button