Algemeen

Fietsendiefstal plaag in Oldambt, tips om dit tegen te gaan

- advertentie -

Oldambt – De laatste paar weken lijkt het wel een plaag in Winschoten en omstreken, het probleem is er altijd al geweest, echter word het steeds groter. Je leest steeds vaker op Facebook wie zijn/haar fiets heeft gezien na een avondje stappen of een dagje gewinkeld in de Rozenstad. De fietsen worden gestolen en verhandeld of de onderdelen worden door verkocht.

- advertentie -

Het is een publiek geheim waar gestolen fietsen op straat worden verhandeld. Preventie is mogelijk met goede sloten, goede fietsenrekken en goede stallingen. Toch zijn de vermoedens dat de fietsen de grens over worden gesmokkeld om daar in alle vrijheid ermee om te kunnen gaan.

Toch attenderen wij er op om vooral nu goeie sloten aan te schaffen, zeker omdat de plaag steeds groter lijkt te worden. Vooral de fietsen die staan bij de stations in Winschoten & Scheemda zijn roofgoed. Ook de fietsen die op het Marktplein en de die bij de Kijkshop staan in Winschoten zijn populaire plekken voor de dieven.

Toch vind de politie dat er weinig meldingen worden gedaan. De meeste diefstallen word gezien, maar men denkt dat hij/zij vast de eigenaar zal zijn. Mocht u iets zien en u vind het verdacht, bel de politie en noteer het kenteken, de politie doet beter iets te veel dan te weinig om fietsendiefstallen tegen te gaan.

Tips van Abus tegen fietsen diefstal.

Hoewel 100% bescherming onmogelijk is kan je er veel aan doen om het de dieven van jouw fiets zo moeilijk mogelijk te maken!

 • Zet je fiets altijd goed op slot met je ABUS slot.
 • Gebruik een ART-goedgekeurd slot, deze is onderworpen aan de zwaarste veiligheidseisen en wordt geëist door de verzekeringsmaatschappij.
 • Bevestig het slot zo hoog mogelijk (zonder ondergrond is het lastiger erop te slaan of met een betonschaar te openen) en zorg ervoor dat het slot goed zichtbaar is.
 • Probeer altijd je ABUS slot vast te maken aan ´de vaste wereld´ (bv. fietsenrek, lantaarn-paal), en let er op dat dit object ongeveer even solide is als je slot!
 • Maak je fiets met het frame en het voorwiel aan de vaste wereld vast. Als dieven dan met het slot gaan draaien, molesteren ze het wiel waardoor de fiets minder goed te verkopen is.
 • Zet je fiets nooit alleen aan het voorwiel vast. Op sommige plaatsen draaien dieven het voorwiel los en nemen ze de rest van de fiets mee.
 • Parkeer je fiets zo dat hij goed zichtbaar is. Als je ´s avonds parkeert zorg er dan voor dat hij op een goed verlichte plaats staat.
 • Stal je fiets tegenover een plek waar mensen staan te wachten, zoals tegenover een bus-halte. Dieven worden niet graag bekeken terwijl ze een slot openbreken.
 • Een plek met veel voorbijgangers is weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.
 • Een glimmende fiets temidden van oude barrels valt natuurlijk op. Een plastic zak over het zadel of ontbrekende spatborden maken een fiets al minder aantrekkelijk.
 • Zet je fiets niet altijd op dezelfde plaats.
 • Veel dieven zijn gespecialiseerd in één soort slot. Gebruik daarom twee of drie verschillende sloten, bijvoorbeeld een ringslot, een beugelslot en/of een kettingslot. Dit werkt bovendien vertragend.
 • Bekijk of je garage of schuur genoeg beveiligd is tegen inbraakpogingen.
 • Elke fiets heeft zijn eigen, specifieke kenmerken (bv. een krasje ergens). Leg zulke speciale kenmerken vast want, hoe klein ze ook zijn, ze kunnen in het ergste geval altijd helpen bij de identificatie van je fiets.

Mocht je fiets toch nog gestolen worden (vooral damesfietsen en mountainbikes zijn populair), doe dan aangifte bij de politie. Dit kan een volgend ´slachtoffer´ voorkomen!

 • Voor meer preventietips kunt u de website van de politie raadplegen (Klik hier)

Foto: Sleutelstad.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button