Algemeen

Noodtoestand voor de volksgezondheid door zikavirus

- advertentie -

Landelijk – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een internationale noodtoestand voor de volksgezondheid afgekondigd vanwege de verspreiding van het zikavirus. Dat gebeurt uit voorzorg vanwege de “sterke verdenking” dat het virus tot ernstige hersenafwijkingen bij baby’s leidt.

- advertentie -

Alle inspanningen moeten er nu op gericht zijn om vast te stellen of het virus nu wel of niet tot schade aan hersenen bij baby’s leidt, vindt de WHO. Juist in gebieden waar het zikavirus veel voorkomt, lijken opvallend veel kinderen geboren te worden met een te kleine schedel. Hun hersenen kunnen zich daardoor niet volledig ontwikkelen (microcefalie). Daarom denkt de WHO dat de kans op een oorzakelijk verband aanzienlijk is.

Alles moet er nu op gericht zijn onderzoeksinspanningen te coördineren, zei WHO-topvrouw Margaret Chan op een persconferentie in Genève. Zij hoopt dat dan snel duidelijk wordt of een oorzakelijk verband bestaat.

Maatregelen
De WHO adviseert zwangere vrouwen die naar landen willen waar het virus veel voorkomt, hun reis uit te stellen als het even kan. Vrouwen die in dat soort landen wonen, wordt geadviseerd bedekkende kleding te dragen en zich te beschermen met anti-muggen-middelen.
Verder wil de WHO dat medici overal ter wereld actiever op zoek gaan naar zika en microcefalie en dat op dezelfde manier opsporen en registreren.

Ook moet er meer werk worden gemaakt van het bestrijden van de mug die dit en andere virussen overbrengt, de Aedes aegypti-mug, ook wel bekend als denguemug.

Bron: NOS

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button