Algemeen

E-Bikes steeds populairder onder de scholieren

- advertentie -

Groningen/ Oldambt – Groningen Bereikbaar hield van eind 2014 tot begin 2015 een proef onder 170 scholieren en studenten uit Groningen. Zij kregen een maand lang een e-bike tot hun beschikking om daarmee naar hun school of opleiding te fietsen.

- advertentie -

Uit de pilot kwam naar voren dat de meeste deelnemers fietsen op de e-bike leuk, gemakkelijk en ‘snel’ vinden. Studenten van de universiteit vinden het ook een voordeel dat de elektrische fiets beter is voor het milieu. De scholieren en studenten zijn het bovendien niet eens met de stelling dat een e-bike ‘suf’ zou zijn. De meeste deelnemers zouden er juist graag een willen hebben, aldus de onderzoekers.

De verwachting is dat in de toekomst steeds meer scholieren en studenten gebruik zullen maken van de e-bike. “Heel veel scholieren moeten om 08:30 uur op school zijn. Het openbaar vervoer zit dan vol. De e-bike helpt jongeren die iets verder van de stad wonen om op een prettige manier naar hun school te fietsen. Reizen met de e-bike is niet alleen gezond, het helpt ook om het openbaar vervoer in de spits te ontlasten”, zegt voorrzitter Henk Brink van het Trio Beter Benutten Regio Groningen-Assen.

Hoewel de deelnemers enthousiast waren over hun ervaringen met een e-bike is slechts een enkeling overgegaan tot aankoop. Na de pilot konden deelnemers een e-bike goedkoper aanschaffen. Circa 10 procent van de scholieren in het voortgezet onderwijs en 7 procent van de WO-studenten heeft hiervan gebruik gemaakt.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button