AlgemeenRegionaal nieuws

Vandinter Semo uit Scheemda ontwikkelt glutenvrije productieketen

- advertentie -

Scheemda – Vandinter Semo uit Scheemda ontwikkelt samen met de Universiteit van Wageningen een glutenvrije productieketen voor haver.

- advertentie -
Glutenvrjie productieketen
‘Het verzoek kwam van de Universiteit van Wageningen’, zegt Bert-Jan van Dinter, directeur van Vandinter Semo tegenover RtvNoord. ‘Met de glutenvrije productieketen kunnen patiënten een breder voedselpakket tot zich nemen dan alleen een rijstwafel of mais’, vervolgt hij.De haverpelmachine die nu al draait in Scheemda heeft een capaciteit van 1500 ton per jaar. Dat is te vergelijken met het gewicht van 150 zware vrachtwagens.

Uitgepoepte tarwekorrel
De haver uit de productieketen moet zuiver zijn en mag geen resten bevatten van andere granen. Daarom werkt de fabriek samen met boeren die aan strenge voorwaarden voldoen. Alle materialen die worden gebruikt door boeren moeten dan ook helemaal vrij zijn van andere graansoorten.

Maar er komt ook handwerk aan te pas. ‘We lopen door het veld en kijken of een vogel toevallig ergens een tarwekorrel heeft gegeten en boven ons veld heeft uitgepoept’, zegt biologische boer Gert Westers uit Hoornhuizen. ‘Dat kan een plantje worden’.

Uniek in Europa
In de fabriek van Van Dinter is er geen gevaar voor ‘besmetting’ met andere granen. Er worden geen andere granen verwerkt. Dat is uniek in Europa.

Glutenvrij dieet
Eén tot drie procent van de Nederlandse bevolking wordt ziek van gluten in tarwe, gerst en rogge. Die gluten komen niet voor in haver, waarmee producten kunnen worden gemaakt voor mensen met een glutenintolerantie.

- advertentie -
Bron: RtvNoord

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button