AlgemeenRegionaal nieuws

Scholieren krijgen les over smartphonegebruik op de fiets

- advertentie -

Provinciaal – Leerlingen van basisscholen in de provincie Groningen krijgen les over het gebruik van smartphones in het verkeer. Steeds vaker zijn kinderen en jongeren betrokken bij een ongeluk door het gebruik van de smartphone.

- advertentie -

Tijdens de lessen krijgen leerlingen met behulp van een fietssimulator te zien wat het gevolg is als je op je telefoon bezig bent terwijl je aan het fietsen bent. De lessen worden georganiseerd door Verkeerswijzer Groningen, een samenwerkingsverband van overheden in de provincie Groningen.

Kinderen krijgen steeds jonger een smartphone en gebruiken die tijdens het fietsen. In het verkeer ontstaan steeds meer ongelukken door het gebruik van smartphonegebruik. Met name fietsende kinderen en jongeren vormen een kwetsbare groep in het verkeer. Bij hen speelt smartphonegebruik een rol bij één op de vijf fietsongelukken. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid komt naar voren dat deze jongeren meer risico op een ongeluk hebben dan hun leeftijdsgenoten die geen mobiele telefoon gebruiken tijdens het fietsen. Nu blijkt dat kinderen steeds jonger een smartphone gebruiken, is het belangrijk om ze zo vroeg mogelijk het juiste gebruik hiervan in het verkeer te leren.

Fietssimulator
Basisscholen in de provincie Groningen kunnen deelnemen aan een gastles verkeer ‘Fiets zonder Beats’ voor leerlingen in de groepen 7 en 8. In de les worden interactieve opdrachtjes uitgevoerd, filmpjes getoond en gesprekken gevoerd. Daarnaast kunnen de leerlingen zelf achter de Fietssimulator ervaren dat het niet veilig is om te appen in het verkeer. Ze krijgen de opdracht om een tekstbericht te versturen, terwijl ze virtueel aan het fietsen zijn. Uit ervaring blijkt dat dat moeilijk gaat zonder brokken te maken.

Campagne
In de les wordt ook aandacht gegeven aan de landelijke campagne ‘Fietsmodus’. Als de kinderen de Fietsmodus app op hun telefoon zetten, verzamelen ze punten als ze hun telefoon niet gebruiken tijdens het fietsen. Met de punten maken ze kans op prijzen en hierdoor wordt goed gedrag beloond. De campagne is bedoeld om kinderen en jongeren te verleiden tot veilig gedrag in het verkeer.

Verkeerswijzer Groningen
Verkeerswijzer Groningen is een initiatief van de gezamenlijke overheden in de provincie Groningen. Onder deze naam organiseren zij verkeersveiligheidscampagnes en educatie-activiteiten om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button