Algemeen

Het worden warme dagen: Veilig barbecueën tips!

- advertentie -

Oldambt/ Landelijk – Barbecueën in de tuin of open ruimte is over het algemeen veilig, maar het blijft wel opletten. Een paar tips om het zo veilig en leuk mogelijk te houden.

- advertentie -

Houtskool

  • Gebruik houtskool of briketten als brandstof. Briketten zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken. Bovendien branden ze langer en gelijkmatiger.
  • Gebruik bij het aanmaken van de barbecue speciale aanmaakblokjes of vloeistof. Gebruik nooit benzine, petroleum of spiritus.
  • Neem de tijd, reken op minstens een half uur. Zodra de kolen gloeien, dus niet meer vlammen, kan het eten erop.
  • Blaas niet in het vuur, gebruik een blaasbalg of waaier.
  • Dek een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik af met zand.
  • Ga nooit met een brandende barbecue lopen.
  • Gebruik bij het aanmaken nooit benzine, petroleum of spiritus.

Gas

  • Controleer de datum op de gasfles.
  • Controleer de gasslang regelmatig op gaatjes (eventueel met een beetje zeepsop) en scheurtjes.
  • Zet de gasfles rechtop naast de barbecue.
  • Steek de barbecue aan op het moment dat u het gas opendraait.

Elektrisch

  • Pas op voor regen. De combinatie water en elektriciteit zorgt voor kortsluiting.
  • Zet een elektrische barbecue dus ook niet vlakbij een vijver of zwembad.
  • Controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage.
  • Pas op voor struikelgevaar: leg het snoer plat op de grond en zo min mogelijk in de looproute.

Algemene tips

  • Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver kan worden gelopen.
  • Scherm de barbecue af met een windscherm.
  • Houd rekening met de windrichting (overwaaien van vonken). Kies een windvrije plaats.
  • Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue.
  • Houd altijd een brandblusser of emmer schoon water of zand bij de hand.
  • En zorg natuurlijk dat er een BBQ-BOB aanwezig is.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button