Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenSport

Welke Olympische Spelers kennen wij uit het Oldambt?

- advertentie -

Oldambt – Sinds de invoering van de moderne Olympische Spelen in 1896 hebben ruim 2700 sporters namens Nederland meegedaan aan de Zomer- en Winterspelen. Van deze 2700 sporters kwamen 4 uit de gemeente Oldambt.

- advertentie -

5 tot 21 augustus dit jaar vinden de Olympische Spelen zich plaats in Rio de Janeiro. Het is voor het eerst dat de evenementen plaatsvinden in Zuid-Amerika. De Paralympische Spelen worden daar gehouden van 7-18 september.

Henriëtte Weersing
Geboren op 11 oktober 1965 te Winschoten. Henriëtte is een voormalige Nederlandse volleybalspeler. Ze vertegenwoordigde Nederland vanaf 1992 op twee achtereenvolgende Olympische Spelen. Haar rol in het veld was aanvalster/diagonaalspeelster.

Op 6-jarige leeftijd begon ze met gymnastiek en beoefende deze sport ook op wedstrijdniveau. Op 15-jarige leeftijd stapte ze vanwege een vriendinnetje over op het volleybal. Het Nederlandse volleybalteam dat een gouden medaille won op het EK 1995. In de finale werd Kroatië verslagen met 3-0. Op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta behaalde ze een vijfde plaats en vier jaar eerder werd ze met het Nederlands team zesde.

Henk Brouwer
Geboren op 4 september 1953 te Winschoten. Henk nam eenmaal mee aan de Olympische Zomerspelen met twee onderdelen. Hij deed mee in 1980 tijdens d Zomerspelen XXII te Moskou in Rusland. Hij won hier geen medailles.

Brouwer deed mee aan 200 meter sprint en 4×400 meter estafette. Op de estafette zijn ze als vijfde geëindigd.

Pieter Hendrik Offens
Geboren op 28 oktober 1946 te Scheemda. Pieter is een Nederlandse roeier en nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen maar won geen medailles.

Op de Olympische Spelen van 1972 in München maakte hij deel uit van de acht met stuurman. Het team miste de finale en eindigde in de B-finale op de derde plaats in 6.23,55. Dit was uiteindelijk goed voor een negende overall-plaats.

Tjapko Antoon (Tjapko) van Bergen
Geboren op 26 maart 1903 te Heiligerlee. Tjapko nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen, maar won bij die gelegenheid geen medaille.

Op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam maakte hij op 25-jarige leeftijd zijn olympisch debuut bij het roeien op het onderdeel twee met stuurman. De roeiwedstrijden vonden plaats op de Ringvaart bij Sloten, omdat de Amstel was afgekeurd door de Internationale Roeibond FISA.

De wedstrijdbaan van 2000 m was vrij smal en hierdoor was het olympische programma verlengd. Totaal was er 3000m rechte baan beschikbaar, zodat ook extra oefenwater beschikbaar was. In de eerste ronde verloren ze van de Belgen. De boot sloeg om en ze waren hiermee gelijk uitgeschakeld. (Zie bovenstaande foto) 

Jan Adrianus de Bruine
Geboren op 15 juli 1903 te Winschoten. Jan was een Nederlandse ruiter en militair. Hij nam op de Olympische Zomerspelen in 1936 en in 1948 deel aan het springconcours met het Nederlands team.

Samen met Johan Greter en Henri van Schaik won hij in 1936 met zijn paard Trixie de zilveren medaille. Individueel was hij als elfde geëindigd. In 1948 was het team niet succesvol. Twee van de drie ruiters, waaronder De Bruine, finishten niet en het team werd gediskwalificeerd. Voor de Olympische Zomerspelen 1932 viel hij op het laatste moment af omdat zijn paard kreupel geraakt was.

(Deze informatie gebaseerd op gegevens van NOC/NSF en Wikipedia.)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button