AlgemeenGemeente

Gemeente Oldambt verduurzaamt gebouwen

- advertentie -

Oldambt-  Woensdag 7 september verrichte wethouder Ricky van den Aker de officiële lancering van de website Duurzaam Oldambt. Op deze website (www.duurzaam-oldambt.com) wordt uitleg gegeven over de aanpak om te komen tot energiebesparing en door diverse bouwkundige en installatie-technische maatregelen die zijn genomen in de gemeentelijke gebouwen.

- advertentie -

Verduurzaming gebouwen 

Onder de noemer ‘Duurzaam Oldambt’ worden 28 gemeentelijke gebouwen verduurzaamd. Op, in en om deze gebouwen worden energiebesparende en gedrag veranderende maatregelen getroffen. Doel daarvan is om structureel te besparen op energie en energiekosten. In samenwerking met BAM Bouw en Techniek, Invent en Energiewacht heeft de gemeente bepaald welke energiebesparende maatregelen passen bij elke afzonderlijke locatie. Na afstemming met de gemeente worden de maatregelen uitgevoerd door BAM, Invent en/of Energiewacht.

Resultaten tot nu toe 

Tot op heden zijn er al de nodige zaken gerealiseerd. Alle locaties worden gemonitord op het energieverbruik. Op dertien gebouwen zijn inmiddels circa zevenhonderd zonnepanelen geplaatst. In vijf gebouwen zijn de cv-ketels vervangen dan wel aangepast. Ook zijn in het merendeel van de gebouwen instelbare radiatorkranen geplaatst en zijn de cv-installaties opnieuw ingeregeld. In zwembad De Hardenberg in Finsterwolde is een gasabsorptiepomp geplaats. Momenteel wordt in De Watertoren, het overdekte zwembad in Winschoten, een zogenaamde BAOPT-installatie geïnstalleerd.

Ten behoeve van het project is inmiddels een bedrag van 1.000.000,= geïnvesteerd. Dit heeft tot op heden een besparing opgeleverd van € 140.000,=. Een alleszins mooi resultaat waarover wethouder Van den Aker zeer tevredenheid is.

Duurzame investering 

De gemeenteraad heeft eind 2014 de begroting vastgesteld voor Duurzaam Oldambt. Voor het project is een bedrag van een miljoen euro beschikbaar gesteld voor energiebesparende maatregelen voor het gemeentelijk vastgoed. De totale investering in besparingsmaatregelen zal zich binnen een termijn van zeven jaren terugverdienen.

Deelnemende gemeentelijke gebouwen 

De gebouwen waar de energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd zijn zwembaden, sporthallen, gymzalen, kantoren, MFC (Multifunctionele Centra), scholen en gemeentelijke werkplaatsen. Inmiddels zijn alle grote panden voorzien van een energielabel en zijn de eerste stappen gezet om de gebouwen te verduurzamen en te besparen op energie en de energiekosten.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button