AlgemeenRegionaal nieuws

Gemeente en provincie: “Tel mee met de Fietstelweek!”

- advertentie -

Oldambt – Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen roepen fietsers in Stad en provincie op om mee te doen met de  Nationale Fiets Telweek.  Fietsers kunnen een app downloaden, die bijhoudt welke route zij afleggen en wat eventuele knelpunten op de route zijn. De Nationale Fiets Telweek vindt dit jaar plaats in de week van 19 tot en met 25 september. Met de uitkomsten willen de gemeente en de provincie het fietsnetwerk verbeteren.

- advertentie -

De provincie Groningen en de Gemeente Groningen doen dit jaar voor de tweede keer mee met de Nationale Fiets Telweek. Fietsende inwoners van de provincie Groningen kunnen de Fietstel-app downloaden op hun telefoon via de App-store of Google Play. De app houdt bij hoeveel iemand fietst en welke route hij volgt. Deelnemers kunnen een fiets winnen. Op 19 september start de app automatisch met meten.

FietsTelweek 2015
In 2015 deden in Groningen bijna 3000 mensen mee aan de Fiets Telweek. Samen legden ze ruim 122.000 kilometer af. Landelijk namen ruim 56.000 mensen deel, die samen ruim 2 miljoen kilometer aflegden. De Grote Markt en de Oostersingel in Groningen kwamen terecht in de top 10 van de drukste fietspaden van Nederland.  Groningen stond vorig jaar op de derde plaats van steden met het grootste aantal deelnemers aan de fietstelweek, na Amsterdam en Utrecht.

Scholieren
Dit jaar worden speciaal middelbare scholieren opgeroepen om ook mee te tellen. Zij maken veel gebruik van de fiets en hun informatie is heel bruikbaar bij het maken van beleid. Voor  scholieren die meetellen is er een bijzondere prijs beschikbaar: een helikoptervlucht boven Nederland met de hele klas.

Fietsbeleid
De Gemeente Groningen en de provincie Groningen vinden het belangrijk om fietsen in de provincie te stimuleren. Fietsen is gezond en goed voor klimaat en milieu. Tussen de stad Groningen en grotere plaatsen op ongeveer 15 kilometer afstand van de stad legt de provincie bijvoorbeeld Fietsroutes Plus aan. Dat zijn fietspaden die comfortabeler en breder zijn dan gewone fietspaden. Er liggen al Fietsroutes Plus tussen Groningen en Zuidhorn en Groningen en Bedum. Er komen in ieder geval nog Fietsroutes Plus naar Winsum, Ten Boer, Leek en Haren.  De stad heeft Slimme Routes die aansluiten op de Fietsroutes Plus.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Fietstelweek op www.fietstelweek.nl of volg Fietstelweek op Facebook of Twitter.

Foto: Alex Wiersma

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button