AlgemeenGemeente

Waterloop de Venne officieel in werking gesteld

- advertentie -

Winschoten – Op maandag 31 oktober werd door wethouder Ricky van den Aker de waterloop op de Venne in Winschoten officieel in werking gesteld. Door een symbolische druk op de rode knop werd de programmering van de waterloop geactiveerd waardoor de twee watervallen gingen stromen.

- advertentie -

Onderdeel actieprogramma versterking binnenstad
De waterloop met watervallen (een ontwerp van stedenbouwkundige Frans Beune) is onderdeel van de herinrichting van de Venne. Dit is een van de projecten dat onderdeel uitmaakt van het actieprogramma versterking binnenstad Winschoten dat eind dit jaar wordt afgerond. De nieuwe waterloop symboliseert de voormalige watergang op de Venne. Ook de stroomrichting van de waterloop is aangepast aan de historische loop. Deze stroomt vanaf het Oldambtplein richting de kruising met de Bosstraat.

Waterberging
Niet zichtbaar, maar een zeer belangrijk onderdeel is de ondergrondse waterberging. Deze heeft een capaciteit van maar liefst 450.000 liter. Dit moet er voor zorgen dat er op de Venne in de toekomst is verlost van wateroverlast.

Hoe werkt de waterloop
Momenteel is de programmering van de installatie zo ingesteld dat de watervallen op alle dagen om acht uur ‘s ochtends gaan stromen en om tien uur ’s avonds wordt uitgeschakeld. De LED-verlichting onder de watervallen blijft de gehele avond en nacht branden. In de winterperiode (afhankelijk van de weersomstandigheden) zal de pompinstallatie niet draaien en de waterloop worden afgetapt. Dit ter voorkoming van vorstschade. Ten behoeve van de waterkwaliteit wordt het water in de waterloop 24 uur per dag in beweging gehouden en gereinigd via filters. Uiteraard heeft het water niet de kwaliteit van het drinkwater thuis.

Positieve reacties
De reacties van het publiek over de herinrichting van de Venne zijn zeer positief. Zowel aannemer OWC (met een infopunt aan de Venne 125) als de gemeente kregen al menig compliment over de over de uitstraling en beeldkwaliteit van de nieuw ingerichte Venne. Vanaf heden is de waterloop in werking. Met de in werking stelling van de waterloop door wethouder Van den Aker is de herinrichting nagenoeg gereed. In de tweede helft van november worden er in de borders nog bomen aangeplant.

- advertentie -

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button