AlgemeenKort nieuws

Ubbo Emmius Winschoten is gezondste school van Nederland

- advertentie -

Winschoten – Ubbo Emmius Winschoten is er als eerste en nog als enige VO-school in geslaagd om alle vijf themacertificaten van het vignet Gezonde School te behalen. We zijn daarmee de gezondste school van Nederland. Het laatst behaalde certificaat werd voor de zomervakantie al aan onze locatiedirecteur Jaap Bakker overhandigd door de GGD. Onlangs is de school samen met drie andere VO scholen in Nederland genomineerd voor de ‘Lang leve de Liefde Award’. Een prijs voor scholen die structureel en effectief aandacht besteden aan relaties, seksualiteit en seksuele diversiteit.

- advertentie -

Op 1 december wordt de winnaar bekend gemaakt. Vanaf nu denken we verder over hoe het nóg beter kan en gaat de aanpassing van het gezondeschoolplein van start. Dinsdagmiddag 22 november geven Gerard Kemkers (schaatscoach en nu nauw betrokken bij FC Groningen) en iemand van B&W gemeente Oldambt om 13:30 de aftrap van de toekomstplannen voor het nieuwe plein.

Startsein voor het Beweegplein
Tijdens de feestelijke middag zijn er allerlei sportieve activiteiten op het plein en in de kantine. Bovendien vindt er een ‘ubbo school trail’ plaats: leerlingen gaan hardlopen door alle gebouwen. Daarnaast wordt er informatie gegeven over de Gezonde School en de plannen van de school omtrent het buiten beweeglokaal. Symbolisch zal er door Gerard Kemkers samen met een leerling een dakplataan geplant worden op het schoolplein. Deze boom staat symbool voor vreugde van de geest, wijsheid en inzicht, daar waar de school voor staat.

Wat doe je als gezondste school?
Ubbo Emmius Winschoten onderneemt al jaren allerlei activiteiten om leerlingen bewust te laten worden van een gezonde levensstijl. “Zo zijn de leerlingen verantwoordelijk voor de gezonde snacks in de kantine en organiseren zij bewegingsmomenten zoals sportevenementen,” vertelt locatiedirecteur Jaap Bakker. “Vanuit de zorgvakken helpen leerlingen mee in de ouderenzorg of op basisscholen. We voeren een actief anti-rookbeleid, bieden lessen weerbaarheid en reanimatie aan en we hebben uiteraard een super gezonde schoolkantine.” Ook blinken we uit in lessen en beleid rond seksualiteit en seksuele diversiteit. Dit werd onlangs zelfs beloond met een nominatie voor de Lang Leve de Liefde Award*. Toen alle certificaten waren behaald restte er nog één aanbeveling: het buiten bewegen ook aantrekkelijk maken voor de leerlingen. Deze kans pakken we graag aan en daarom maken we nu plannen om een ‘buiten-beweeg-lokaal’ in te richten.

Over het Vignet Gezonde School
Het vignet Gezonde School is een initiatief van een groot aantal landelijke gezondheidsorganisaties die samenwerken met GGD GHOR om scholen zo goed mogelijk te ondersteunen in het werken aan gezondheid op school. Ubbo Emmius in Winschoten heeft een actieve commissie ‘Gezonde School’. Die werkt nauw samen met de plaatselijke GGD, Huis van de Sport Groningen en weet zich ondersteund door de gemeente Oldambt.

Het doel van het vignet Gezonde School is om te zorgen voor actieve en gezonde leerlingen, een veilige omgeving, een goed klimaat en aandacht voor hun persoonlijke en sociale ontwikkeling. Dit draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Met het vignet voldoet een school aan een aantal (wettelijke) basisvoorwaarden én aan het criterium van minimaal één themacertificaat naar keuze. GGD GHOR Nederland voert sinds 1 januari 2012 het beheer uit van het vignet Gezonde School en ze ontwikkelde de vignetten voor het PO, VO en MBO.

Eisen Wanneer de school voldoet aan alle pijlers van een thema (omgeveing, beleid, educatie, signalering), dan beoordelen de betreffende gezondheidsorganisaties de prestatie. Bij een positieve beoordeling kent de GGD GHOR het certificaat toe. Dit certificaat is vervolgens drie jaar geldig. De voorwaarde is echter wel dat de school blijft werken aan gezondheidsbevordering en dat ze bezocht kan worden door een beoordelaar voor een audit.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button