Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenPolitiek

Verkiezingen Tip 2: Kan iemand anders voor mij stemmen?

- advertentie -

Oldambt – Als u niet in de gelegenheid bent om zelf te stemmen kunt u iemand anders machtigen om voor u te stemmen. U kunt een persoon in de gemeente Oldambt machtigen.

- advertentie -

1. U machtigt een persoon in de gemeente Oldambt: onderhandse volmacht op de stempas

Om een machtiging te geven, gebruikt u de achterkant van uw stempas. U moet beiden de achterkant ondertekenen om de volmacht geldig te maken. Met beiden wordt bedoeld: u als volmachtgever en de persoon die voor u gaat stemmen, de gemachtigde. De persoon die u machtigt moet zelf ook een kiezer uit de gemeente Oldambt zijn.

Bij het stemmen moet de persoon die voor u stemt (een kopie van) uw identiteitsbewijs laten zien bij het stemmen. Voor het maken van een ‘veilige’ kopie van uw identiteitsbewijs is er door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een app ontwikkeld. Met de app kunt u in de kopie de identiteitsgegevens doorstrepen die organisaties niet nodig hebben of niet mogen verwerken. Op de website van de rijksoverheid (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/vraag-en-antw…) vindt u informatie hoe u de app kunt installeren.

Wat zijn de voorwaarden?

  • De gemachtigde woont in de gemeente Oldambt.
  • De gemachtigde neemt een kopie (dit mag ook een digitale kopie zijn op bijvoorbeeld een tablet) mee van het legitimatiebewijs van de volmachtgever. Dit is een Nederlands paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EU-land, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen, dan wel met een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland. De handtekening op de kopie moet duidelijk zichtbaar zijn. Het legitimatiebewijs mag niet langer dan 5 jaar verlopen zijn. U kunt dus gebruik maken van een legitimatiebewijs waarop staat ‘geldig tot 16 maart 2012’ of elke latere datum.
  • De gemachtigde moet de stem van de volmachtgever tegelijk uitbrengen met zijn/haar eigen stem.
  • De gemachtigde mag voor maximaal 2 andere kiezers stemmen.
  • De volmachtgever kan zijn/haar volmacht weer intrekken totdat de gemachtigde heeft gestemd. Als de volmachtgever toch zelf wil stemmen moet hij/zij de tot volmacht omgezette stempas weer terugvragen van de gemachtigde. Met deze stempas kan hij/zij weer stemmen.

Om de dag publiceren wij een tip over de aankomende verkiezingen.
Meer lezen over de verkiezingen? Klikt u dan hier.

Tip 1: Verkiezingen Tip 1: Geen stempas ontvangen?

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button