AlgemeenIncidenten

28 internetoplichters aangehouden in Noord-Nederland

- advertentie -

Noord-Nederland – De politie heeft afgelopen week 28 personen aangehouden op verdenking van internetoplichting. Deels gaat het om mensen die via handelsplaatsen op internet goederen aanboden, maar deze niet leverden. Daarnaast gaat het om mensen die zich als geldezel beschikbaar hebben gesteld voor fraudeleuze handel in goederen via internet. In een aantal zaken is in het kader van ‘misdaad mag niet lonen’ conservatoir beslag gelegd. De verdachten zijn afkomstig uit heel Noord-Nederland.

- advertentie -

Eén van de verdachten betreft een 24-jarige man uit Groningen. Tegen hem was 17 keer aangifte gedaan van oplichting. Uit onderzoek naar de bankrekeningen bleek echter dat er in totaal ongeveer 50 gedupeerden moeten zijn. De verdachte heeft de oplichting en het witwassen van zijn opbrengsten bekend. De motivatie zou liggen in het financieren van een verslaving. In deze zaak is voor 1500 euro conservatoir beslag gelegd. Bovendien is afstand gedaan van de gebruikte computerapparatuur.

Alle aangehouden verdachten moeten zich in september verantwoorden op twee themazittingen.

Wat is internetoplichting?
Internetoplichting is heel breed, maar gaat in elk geval over al die gevallen waarin gebruikers van een online handelsplaats advertenties plaatsen of een product te koop aanbieden, vervolgens geld ontvangen van een koper (vaak via een geldezel), maar daarna de producten niet leveren of nepproducten of kapotte producten leveren.

Aangiftes
In totaal is er tijdens deze week aan ruim 200 aangiftes een vervolg gegeven. De groep slachtoffers bestaat uit kopers op internet. De gedupeerden zijn afkomstig uit heel Nederland. Zij reageerden op advertenties, maakten een geldbedrag over, maar zagen nooit iets van de goederen. Voorkom dat u slachtoffer wordt en handel zoveel mogelijk in persoon en niet enkel telefonisch. De totale schade die mede door deze verdachten is toegebracht loopt in de duizenden euro’s. In de diverse onderzoeken is uit analyse van de bankrekeningen gebleken dat er meer slachtoffers moeten zijn, dan de aangiftes die zijn gedaan. Om internetoplichting effectief te kunnen bestrijden is het belangrijk om altijd aangifte te doen als je slachtoffer wordt van deze vorm van oplichting.

Geldezels
Het geld werd overgeboekt naar de geldezels, die hun bankrekening en pinpas beschikbaar stelden aan de internetoplichters. Voor internetcriminelen zijn geldezels onmisbaar en vele miljoenen euro’s waard. Het lijkt onschuldig om je bankpas even uit te lenen, maar je maakt je schuldig aan witwassen en georganiseerde misdaad. De geldezel zelf krijgt vaak maar weinig betaald en kan soms nog jaren de nasleep van zijn daden met zich meedragen. Dus word geen geldezel en hou je bankpas voor jezelf. Voor de politie is het de uitdaging om via de geldezels bij de organisatoren van de misdaad te komen. Dat doen we onder anderen door te zoeken naar clusters binnen de aangiftes van internetoplichting.

- advertentie -

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting
Elke maand verhandelen miljoenen mensen hun spullen (iPod, telefoons, spelcomputers) met andere particulieren. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van beide partijen. Helaas is er ook een kleine groep mensen die misbruik maakt van het vertrouwen van anderen. Daarom hebben de Politie en het Openbaar Ministerie in samenwerking met Marktplaats het Landelijk Meldpunt Internetoplichting opgericht. Deze partijen vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd, zodat mensen op een plezierige manier en in goed vertrouwen zaken met elkaar kunnen blijven doen. Kijk hier voor het doen van aangifte, het controleren van verkopergegevens of tips over veilig handelen op internet.

- advertentie - 

Links naar meer informatie
–           Internetoplichting (https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html)
–           Fraude (http://www.politie.nl/themas/fraude.html)
–           https://www.pasopjepas.nl/
–           https://www.fraudehelpdesk.nl/

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button