AlgemeenGemeente

Gemeente Oldambt dreigt met dwangsom richting COA

- advertentie -

Beerta – De gemeente Oldambt eist van het COA ontmanteling van de noodopvang in Beerta. De gemeente dringt aan op spoedige verwijdering van de units en herstel van het terrein in de oorspronkelijke staat. Volgens de omgevingsvergunning en de bestuursovereenkomst moest dit op 2 mei gereed zijn. Omdat de units er nog steeds staan en gesprekken met het COA tot nu niets opleverden, heeft de gemeente het COA op 3 mei een voornemen tot last onder dwangsom gestuurd. Wethouder Bard Boon zegt daarover namens het college: ‘’De houding van het COA stelt ons erg teleur. Helaas zien wij ons dan ook genoodzaakt om hiertoe over te gaan.’’

- advertentie -

Wat houdt de last onder dwangsom in?

Een last onder dwangsom is een zogenaamde herstelsanctie. De gemeente wil de overtreding van het COA beëindigen en de rechtmatige situatie herstellen. Wordt dat niet gedaan, dan wordt per dag een bedrag verbeurd verklaard. Het COA moet de gemeente een bedrag van € 10.000 per dag betalen voor elke dag na 16 juni 2017 dat de afspraak van ontmanteling van de noodopvang en herstel van het terrein niet is nagekomen, met een maximum van € 300.000.

Van datum 2 mei is steeds sprake geweest.

Sinds de vergunningverlening voor de noodopvang in januari 2016, is steeds gesproken over vertrek van de laatste vluchteling op 1 maart 2017. Het COA had na dit vertrek twee maanden de tijd om de noodopvang te ontmantelen. Ondanks het eerdere vertrek van de vluchtelingen in het najaar van 2016 is besloten om aan deze afspraak vast te houden. Op 2 mei 2017 moest het terrein in oorspronkelijke staat zijn. Het COA verzocht in februari nog om uitstel, maar de gemeente wees dat af in verband met ontbrekend draagvlak bij onder meer de Klankbordgroep.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button