AlgemeenGemeente

Vanavond: 4 Mei herdenkingen in de gemeente Oldambt (Wat & Waar?)

- advertentie -

Oldambt – Het is dit jaar 77 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak en 72 jaar dat voor Nederland een einde kwam aan deze oorlog. Elk jaar herdenken we de slachtoffers. Ook in onze gemeente zijn er herdenkingen in de diverse kernen. Het blijft belangrijk om deze herdenkingen te houden, aangezien er nog elke dag elders in de wereld oorlogsslachtoffers vallen. Ook voor de jeugd is het een gelegenheid om stil te staan bij recentere oorlogen en geweld in de wereld.

- advertentie -

Bad Nieuweschans
Op donderdag 4 mei herdenken wij hen, die slachtoffer werden tijdens de Tweede Wereldoorlog en anderszins. Zij streden voor vrijheid en tegen onderdrukking. Hen willen we eren met een stille omgang, bloemlegging bij graven, herdenkingsplekken, monumenten en een kranslegging bij het monument aan de Voorstraat. 16.00 uur: Namens de gemeente Oldambt vindt er door het 4-mei Comité een bloemlegging plaats bij het monument bij het station. 18.30 uur: Verzamelen bij De Akkerschans. 18.40 uur: Vertrek vanaf De Akkerschans naarde begraafplaats aan de Rusthoflaan, waar een delegatie basisschoolleerlingen bloemen legt en een moment stilte in acht wordt genomen. Wij wijzen u er op, dat de omgang, door naar slachtoffers vernoemde straten, in volkomen stilzwijgen zal worden afgelegd.

Hierna terug naar De Akkerschans. 19.45 uur: Vertrek vanaf De Akkerschans naar het monument aan de Voorstraat. 19.45-19.50 uur: Klokluiden. Kranslegging 19.50 uur: Samenkomst bij het monument. Zang door het Schansker Dameskoor Muziek: Harmonieorkest ‘Kunst naar Kracht’. 20.00 uur: ‘Taptoe’, gevolgd door twee minuten stilte. 20.02 uur: Kunst naar Kracht speelt het ‘Wilhelmus’. Toespraak: door de heer Gert Engelkens, lid Provinciale Staten van Groningen. Slotwoord dor de voorzitter van het 4-mei Comité.


Finsterwolde
Donderdagavond 4 mei vanaf 19.30 verzamelen op de parkeerplaats bij het Sportcentrum De Hardenberg; 19.45 uur: vertrek vanaf parkeerplaats; 19.55 uur: aankomst monument en officieel welkomstwoord; 19.59 uur: Last Post wordt geblazen door dhr. E. Yavchuk; 20.00 uur: 2 minuten stilte, gevolgd door het Wilhelmus. Aansluitend kransleggingen. Er zullen een aantal gedichten worden voorgedragen door kinderen en volwassenen.

Dit jaar zal wethouder mevrouw Ricky van den Aker in Finsterwolde aanwezig zijn namens de gemeente Oldambt. Na de herdenking zullen we, zoals ook in de voorgaande jaren, een kopje koffie aanbieden om samen na te praten in het Sportcentrum De Hardenberg. In samenwerking met mevrouw Anja Reenders van de Stichting “De Verhalen van Groningen” (www.deverhalenvangroningen.nl) willen we het idee introduceren om ook in Finsterwolde nog niet eerder gepubliceerde verhalen te verzamelen, vertellen en vast te leggen.


Midwolda
Op donderdag 4 mei 2017 zal er in de Dorpskerk van Midwolda om 19.30 uur wederom een herdenkingsbijeenkomst worden gehouden. Het jaarthema en de slogan ‘Vrijheid geef je door’ blijft nog actueel tot 2020. De komende jaren doet het Nationaal Comité een appel op iedereen om zich in te zetten voor de waarde van vrijheid. Het werken met dezelfde thema versterkt namelijk de boodschap.

Dit jaar hebben we oud predikant de heer Helmantel uitgenodigd om zijn verhaal te doen. Ook de kinderen van de brede school de Meerkant zullen hun gedichtjes voor lezen. Als vertegenwoordiger van de gemeente zal de heer Geesink aanwezig zijn. De kerk is open om 19.00 uur. Na afloop van de herdenking kunnen er bloemen gelegd worden bij het monument, dan wel bij de graven van de oorlogsslachtoffers. Hierna is er de mogelijkheid om gezamenlijk met het Oranjecomité Midwolda nog een kopje koffie/thee te drinken in de kerk. U bent van harte welkom!


Nieuw Beerta
19.30 uur: verzamelen parkeerplaats achter de kerk 19.45 uur: stille rondgang 19.53 uur: krans en bloem legging 20.00 uur: 2 minuut stilte 20.02 uur: “last post” 20.03 uur: voorlezen gedichten schoolkinderen obs Beerta en Drieborg 20.06 uur: spreker, de heer Ruud Wijdeveld 20.15 uur: sluiting Na afloop is er koffie, etc. in de kerk


Nieuw Scheemda / ‘t Waar
Ook dit jaar wil de vereniging Dorpsbelangen stilstaan bij de dodenherdenking van 4 mei. Wilt u daarbij aanwezig zijn, dan wordt u om 19.20 uur bij parkeerplaats/loods Waarschip verwacht. Om ongeveer 19.35 uur zullen we gezamenlijk naar het monument lopen. Aangekomen bij het monument zal Natasja Dijkshoorn, voorzitter van de vereniging Dorpsbelangen, de aanwezige mensen welkom heten. Daarna geeft zij het woord aan de Martin Viel, raadslid van de gemeente Oldambt.

Om 20.00 uur zal er 2 minuten stilte in acht worden genomen. Het muziekensemble van de familie Baar zal vervolgens de Last Post en het Wilhelmus ten gehore brengen. Na afloop is het mogelijk om samen een kopje koffie te drinken in de Leeuwenborg.U bent van harte welkom.


Nieuwolda
Op donderdag 4 mei zal de jaarlijkse herdenking worden gehouden in Nieuwolda. Het programma is als volgt ingedeeld: 19.30 uur: Inwoners en schooljeugd verzamelen zich op de parkeerplaats t/o het `t Trefpunt waar ook de leden van het comité aanwezig zullen zijn. 19.50 uur: Leden van het comité luiden de kerkklok en de stoet vertrekt naar de begraafplaats en leggen de bloemstukken en krans bij het graf van de omgekomen militairen van de Tweede Wereldoorlog.

19.59 uur: Trompettiste speelt de Last Post. 20.00 uur: Twee minuten stilte. 20.02 uur: Trompettiste speelt het eerste couplet van het “Wilhelmus. Daarna zal de woordvoerder van het 4-5 mei comité het officiële gedeelte afsluiten en u uitnodigen om mee te gaan naar het `t Trefpunt waar u een kop koffie wordt aangeboden door het comité en voor de kinderen is er een glas frisdrank.


Oostwold
De stille tocht vertrekt om 19.50 uur vanaf de Nederlands Hervormde Kerk. De tocht voert naar het monument op de hoek Klinkerstraat – Huningaweg. Hier vindt om 20.00 uur een korte plechtigheid plaats. Daarna voert de stoet terug naar de Hervormde Kerk. Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken in de pastorie.


Scheemda
De 4 mei herdenking in Scheemda met aansluitend de ‘Stille Tocht’ vindt dit jaar plaats vanuit de Scheemder Kerk anno 1515 aan de Torenstraat 2 op 4 mei vanaf 19.00 uur. Als sprekers zullen optreden de heer H. van der Wal namens het 4 mei Comité Scheemda en zal onze wethoudster mevrouw L. Broekhuizen-Smit de 4 mei herdenkingstoespraak namens de gemeente Oldambt houden. Bijzonder dit jaar is naast het optreden van twee leerlingen van een Scheemder basisschool ook het optreden van de gemeentelijke kinderdichteres Elianne Kiers met haar eigen gedicht over “vrijheid”.

Ieder jaar is er specifieke aandacht voor in de 2e W.O. overleden inwoners uit Scheemda. Deze keer komt de ondergang van de gehele Joodse gemeenschap van maar liefst 22 inwoners van Scheemda aan de orde. Tijdens de 4 mei herdenking speelt de Winschoter organist Mathijs Suur op het grote balustradepijporgel en zal de begaafde sopraan Hermien Cats soleren onder begeleiding van de bekende pianist Tekke Withaar. Na de herdenking in de middeleeuwse kerk is er de “Stille Tocht” naar het Joodse monument van Scheemda met de gebruikelijke twee minuten stilte rond acht uur waarbij Jaco Jellema op de trompet speelt. Om de bijeenkomst af te sluiten is er na afloop koffie bij Onder de Toorn. Iedereen is welkom bij deze 4 mei herdenking en er zijn voor de bezoekers geen kosten aan verbonden.


Westerlee
19.30 uur: We verzamelen ons bij gebouw ‘De Tille’. 19.40 uur: Vertrek voor een stille tocht naar de begraafplaats waar koraalmuziek ten gehore wordt gebracht door leden van het Korps Prins Hendrik. 20.00 uur: 2 minuten stilte. Aansluitend zal een toespraak worden gehouden door mevrouw Eveline Oudhoff, Raadslid Partij voor het Noorden Oldambt, en zullen enkele kinderen van het CBS een gedicht lezen.

Daarna vindt de kranslegging plaats. 20.10 uur: Gepaste muziek door Prins Hendrik. Tijdens de muziek is er gelegenheid tot het leggen van bloemen. De stoet verlaat via de achteruitgang de Begraafplaats naar het Monument van 403e Bataljon Infanterie. Hier zal een korte toespraak worden gehouden door de voorzitter Harry Visker, waarna er gelegenheid is tot het leggen van bloemen bij dit monument. 20.20 uur: Vertrek naar ‘De Tille’, waar een ieder een kop koffie wordt aangeboden door de Stichting 4-5 mei comité Westerlee.


Winschoten
18.15 uur: Markpleinkerk open 18.30-19.00 uur: Korte herdenkingsbijeenkomst in de Marktpleinkerk met muziek en gedichten, georganiseerd door de Raad van Kerken. 19.00 uur: Joods monument, Venne De heer Chin A Paw zal kort spreken bij het Joods monument dat herinnert aan de bijna 400 Joodse medeburgers die zijn omgekomen. Burgemeester Smit legt, samen met de heer Kötz van het 4 mei comité Winschoten, namens het gemeentebestuur een krans Ook andere organisaties en individuen krijgen de gelegenheid hier een krans of bloemen neer te leggen.

19.20 uur: Stille Tocht Onder klokgelui wordt vanaf het Joods monument vertrokken voor de traditionele ‘Stille Tocht’ naar het monument aan het Winschoter Zuiderveen. Alle inwoners van de stad worden uitgenodigd aan deze ‘Stille Tocht’ deel te nemen. Route: Joods monument – Venne – Bosstraat (choreografie op muziek Schindler’s List door leerlingen dansafdeling Kunstencentrum De Klinker o.l.v. Ina Possel op plein voormalige Joodse synagoge) Het Boschplein – Garstestraat – spoorwegovergang – Garst – Zuiderveen. 19.57 uur: Monument Zuiderveen Bij het monument verzorgen scouts, wanneer alle mensen die meelopen in de zwijgende stoet staan opgesteld, de vlagceremonie. Aansluitend Taptoe door kornettist van ‘De Harmonie’.

20.00 uur: Op dit tijdstip wordt een ogenblik (2 minuten) stilte in acht genomen, waarna het muziekkorps ‘De Harmonie’ het Nederlandse volkslied speelt. Aansluitend hierop – onder koraalmuziek – legt burgemeester Smit, samen met de heer Menger van het 4 mei comité Winschoten, namens het gemeentebestuur een krans. Ook de overige deelnemers krijgen de gelegenheid meegebrachte bloemen neer te leggen. Tevens leggen Duitse burgemeesters een krans. Korte speech door burgemeester Smit en voorlezen van gedichten door leerlingen van de rk-bs ‘St. Vitus’. De plechtigheid wordt besloten met koraalmuziek. 20.15 uur:

Overvliegen mustang, door Tom van der Meulen. Aansluitend lopen de deelnemers aan de ‘Stille Tocht’ respectvol gezamenlijk terug naar het Marktplein, waar de stoet wordt ontbonden. In de Marktpleinkerk is er gelegenheid voor een afsluitend kopje koffie. Route: Zuiderveen – Garst – Garstestraat – Liefkensstraat – Venne – Marktplein.

Foto: Anita Meis/ OldambtNu.nl (Archief)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button