AlgemeenOp stapVideo

Fotoserie: Bevrijdingsvuur ontstoken in Winschoten en Groningen

- advertentie -

Winschoten/ Groningen – Gisteren, 4 mei vertrok er een delegatie hardlopers van AV Aquilo per bus naar Wageningen. Even na 01:00 uur werd er in Wageningen het vrijheidsvuur ontstoken. Lopers van AV Aquilo begonnen vervolgens met de tocht van 200 kilometer. Er werd een afstand van 5 of 10 km worden gelopen, waarbij de lopers elkaar afwisselen.

- advertentie -

Vanmiddag rond 14:00 uur arriveerden de hardlopers met een brandende fakkel op het Klinkerplein in Winschoten. Hier werd het vuur overhandigd aan burgemeester Pieter Smit. De burgemeester hield een toespraak en ontstak vervolgens het bevrijdingsvuur.

Hotel De Wereld
Traditioneel word er elk jaar het bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei ontstoken bij Hotel De Wereld in Wageningen, waar in 1945 werd onderhandeld over de Duitse overgave. Na de ceremonie zijn meer dan 1300 estafettelopers vertrokken om het vuur door het land te verspreiden.

Bevrijdingsfestival Groningen
Na het ontsteken van het vrijheidsvuur in Winschoten ging de reis per bus door naar de drafbaan in Groningen. De burgemeester, de hardlopers en leerlingen van CBS Annewieke uit Scheemda hebben hier gezamenlijk symbolisch het vrijheidsvuur ontstoken onder toezicht van het publiek.

Tijdens het aansteken van het vrijheidsvuur gingen er honderden wensvlinders gemaakt door leerlingen van CBS Annewieke uit Scheemda de lucht in.

Bekijk hieronder de exclusieve fotoreportage door onze fotograaf Trijntje Timmer die de hele dag mee op pad ging. 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button