Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenIncidenten

Brandweer: ‘Gasexplosie is aanleiding voor zeer grote brand’

- advertentie -

Winschoten – Om ongeveer 09.45 uur werd de brandweer van Winschoten opgeroepen voor een gebouwenbrand aan de Engelstilstraat te Winschoten. Toen de eerste brandweerauto ter plaatse kwam werd al snel duidelijk dat het hier om een gasexplosie ging en werd er voor een extra brandweerauto opgeschaald naar middelbrand.

- advertentie -

Doordat in de eerste verkenningsfase veel oog was voor de veiligheid van eigen personeel maar ook voor bewoners en omstanders, werden er metingen verricht. De vraag die hierbij centraal stond was of er eventueel nog meerdere explosies zouden kunnen volgen. Uit de metingen kwam naar voren dat er geen explosiegevaar meer bestond.

Brand kon zich ontwikkelen
In de fase dat we de metingen hebben verricht, zat er nog een brandhaard in een afgesloten compartiment achterin het pand. Deze brandhaard heeft zich tijdens het meetproces kunnen ontwikkelen en daarna is plotseling een heftige ontbranding van de rookgassen ontstaan waardoor de brand binnen luttele seconden uitslaand werd.

Dit was aanleiding om door te schalen naar ‘grote brand’ en vervolgens naar ‘zeer grote brand’ met Grip1.

(lees verder onder de foto)

Grip 1
Grip opschaling is voor ons een instrument om op de plaats van het incident een gecoördineerd overleg tussen alle hulpdiensten te organiseren. Dit overleg vindt plaats in de Mobiele Commando Unit, een mobiele vergaderruimte met allerlei faciliteiten op het gebied van communicatie, die met dit soort incidenten mee wordt gealarmeerd.

Door de oude en nauwe bebouwing heeft een forse opschaling van de brandweer helaas niet kunnen voorkomen dat er, buiten het pand van de explosie, nog 2 huizen bij de brand betrokken zijn geraakt.

Veiligheidsoverwegingen
Omdat er tijdens deze inzet een reële dreiging van instorting was, is er uit veiligheidsoverwegingen besloten de 3 betreffende panden niet meer te betreden. Dit had tot gevolg dat de brand slecht te bereiken was. Door de blussing tijdelijk te stoppen werd de brand een kans gegeven een gat in het dak te branden, waarna met hoogwerkers de blussing via deze opening kon worden voortgezet.

Uiteindelijk is om ca. 15.00 uur het sein ‘brand meester’ gegeven waarna er kon worden afgeschaald.

Gewonde
Bij deze brand is 1 persoon vervoerd naar het UMCG en later naar het brandwondencentrum van het Martini ziekenhuis in Groningen. De overige 4 personen, die tijdens de explosie in het pand aanwezig waren, zijn door het aanwezige ambulancepersoneel gecontroleerd en als niet gewond betiteld.

Veel brandweer inzet
Buiten het korps van Winschoten, is er tijdens deze inzet ondersteuning geweest door de korpsen van Veendam, Pekela, Finsterwolde en Hoogezand. Verder hebben de korpsen van Scheemda en Stadskanaal voor herbezetting van de diverse, niet meer bezette kazernes gezorgd. Post Winschoten is nog tot ver in de avond bezig geweest met nablussen en opruimen.

Lees ook:
– Drie woningen onbewoonbaar verklaard na forse brand
– Liveblog: Grote brand in centrum: brandweer geeft ‘sein meester’

– Burgemeester Smit: ‘Incident Winschoten is een ongeluk’
– Grote brand na explosie in woning Winschoten
– LET OP: Rij niet over de brandweer slangen
– Update: Zwaargewonde bij explosie in Winschoten
– ‘Mijn dochter ging douchen, en toen kwam de explosie’

Onderstaande foto’s: JB/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button