Algemeen

Ommelander Ziekenhuis heeft solide jaar achter de rug

- advertentie -

Winschoten – Het Ommelander Ziekenhuis Groningen heeft een positief en solide jaar achter de rug. Dit blijkt uit het Jaarverslag 2016 dat vandaag verschijnt. De nieuwbouw in Scheemda verloopt voorspoedig en zal medio 2018 betrokken kunnen worden. Daarnaast begint de samenwerking met het UMCG steeds meer vorm en inhoud te krijgen.

- advertentie -

De samenwerking in de regio, met huisartsen en verpleeghuizen, leidt tot nieuwe initiatieven en zorgvormen dichtbij de patiënt. En met de start van het concept Servicepunten wil het ziekenhuis ervoor zorgen dat ook patiënten verder weg van Scheemda het ziekenhuis altijd in de buurt hebben. De omzet bleef in 2016 ongeveer gelijk op 123 miljoen euro. Het resultaat kwam uit op 6,4 miljoen euro. Dit was geheel in lijn met de verwachting.

Het Ommelander Ziekenhuis heeft jaren geleden de missie opgepakt om, ondanks een krimpende bevolking en steeds strengere eisen aan artsen en ziekenhuizen, toch voor de lange termijn de ziekenhuiszorg in Noord- en Oost-Groningen te behouden en te waarborgen. In 2016 zijn er grote stappen gezet om dat doel te bereiken.

De bouw van het nieuwe ziekenhuis in Scheemda verloopt snel en is voor iedereen zichtbaar. Vanuit de regio is er grote belangstelling voor die voortgang. Bijna 750 mensen volgden in 2016 een rondleiding over het nieuwbouwterrein en ook de ingeplande rondleidingen voor 2017 zijn reeds volgeboekt.

De samenwerking met het UMCG aan de ene kant en de lokale huisartsen en verpleeghuizen aan de andere kant kreeg in 2016 vorm via verschillende initiatieven. Ook de ontwikkeling van de Ommelander Ziekenhuis Servicepunten draagt hieraan bij. Het Servicepunt Veendam is in werking en in 2016 is publiekelijk de intentie uitgesproken om nog voor sluiting van de locatie Delfzicht te komen tot een Servicepunt Delfzijl, met dienstverlening door diverse specialismen. In 2016 zijn vergaande verkenningen gestart om E-Health-mogelijkheden te bieden in een Servicepunt in de gemeente Eemsmond.

Gezond ziekenhuis
Het Ommelander Ziekenhuis heeft het afgelopen jaar sterk gestuurd om ervoor te zorgen dat kosten en opbrengsten conform de begroting verliepen. Voorzitter van de Raad van Bestuur Albert Koeleman: “We zijn bezig met nieuwbouw. Met zo’n project is veel geld gemoeid en het is van groot belang dat we financieel stabiel en gezond zijn. Dat betekent natuurlijk vooral dat we goede zorg moeten blijven leveren aan onze patiënten. Men moet snel bij ons terecht kunnen en vervolgens kwalitatief hoogwaardige zorg ontvangen. Alles wijst erop dat we daar het afgelopen jaar in geslaagd zijn. De waardering door onze patiënten en door anderen is hoog. Daarnaast is het ook van belang dat een gezond ziekenhuis de kosten in de hand houdt. En ook dat is gelukt.”

- advertentie -

Het resultaat zal toegevoegd worden aan het Eigen Vermogen. Koeleman: “Als ziekenhuis moeten we onverwachte investeringen zelf betalen. Daarvoor is het van groot belang dat we een redelijke spaarpot hebben. Wij willen de ziekenhuiszorg in Noord- en Oost-Groningen waarborgen, ook voor de lange termijn. Daar is een financieel gezonde organisatie voor nodig die een stootje kan hebben. We hebben in 2016 essentiële stappen gezet om dat te bereiken.”

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button