Algemeen

Verdacht rood busje in Oldambt: Het busjessyndroom?

- advertentie -

Winschoten – Op Facebook gaat een bericht rond met daarin een waarschuwing voor een rood busje die langzaam door de straten rijdt in onder andere de gemeente Oldambt. ‘Het heeft een Duits kenteken. De inzittenden zijn donker getint. We weten niet wat ze in de zin hebben maar kijk alstublieft uit’ aldus de plaatser van dit bericht.

- advertentie -

Het bericht is ruim 3.500x gedeeld op Facebook en roept bij vele de nodige reacties op. Zo’n Facebookbericht doet veel. Het spreekt altijd voor zich om waakzaam te zijn. Maar het verspreiden van nepwaarschuwingen draagt hier niet toe bij en zorgt enkel voor onnodige angst.

(lees verder onder de foto)

Maar waarom zoveel paniek?
Een busje rijd langzaam, dit kan inderdaad een verdachte situatie zijn. Zeker als het vaker gebeurd. ‘Alert zijn is hartstikke goed, dit moedigen wij ook zeker aan’ zegt een politiewoordvoerder tegenover OldambtNu.nl.

‘Maar direct op Facebook zetten, zonder daadwerkelijk feiten te hebben is privacy rovend en zet je ze in een kwaad daglicht.’ aldus de woordvoerder. ‘Tot zover bekend is er bij de politie niks bekend over dit busje, er zijn ook geen strafbare feiten gepleegd’ verteld de woordvoerder.

Busjessyndroom
Ieder jaar opnieuw krijgt de politie meldingen van ouders die zich zorgen maken over berichten die zij lezen op social media. Vaak gaan deze berichten over kinderlokkers die met een busje kinderen ontvoeren. Bijvoorbeeld het van de kinderlokkers in het witte busje, het bericht dat Bulgaren die in een blauw busje rondrijden en kinderen ontvoeren.

Het klinkt angstaanjagend, maar het is nep. Sterker nog: verhalen over kinderlokkers in busjes gaan al jaren de ronde in verschillende varianten, maar zijn altijd pertinent onwaar gebleken.

Blijf altijd alert!
De politiewoordvoerder moedigt tot slot de burger aan om alert te zijn bij een verdachte situatie,: ‘Mocht je het echt niet vertrouwen bel dan zeker 1-1-2’.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button