AlgemeenGemeente

Burgemeesters Oldambt en De Marne gaan ruilen van gemeente

- advertentie -

Oldambt/ De Marne – De gemeenten Oldambt en De Marne krijgen volgende week tijdelijk een andere burgemeester. Burgemeester Pieter Smit van Oldambt en burgemeester Koos Wiersma van De Marne ruilen dinsdag 27 en woensdag 28 juni met elkaar van gemeente. Zij zijn de eerste burgemeesters die deelnemen aan de burgemeestersruil, die wordt georganiseerd op initiatief van de Powerbroezers: aanstormend talent binnen het openbaar bestuur in de provincie Groningen.

- advertentie -

Pitch van bruisend talent
De burgemeestersruil komt voort uit de provinciale leergang ‘Taaie thema’s en duivelse dilemma’s in het openbaar bestuur’ die afgelopen periode is georganiseerd door de vereniging van Groninger Gemeenten (VGG) en bureau Berenschot. Aan deze leergang deden zittende raadsleden, ervaren bestuurders en topambtenaren mee, maar ook het bruisend talent: raads- en collegeleden en ambtelijke high potentials tot en met 35 jaar. Tijdens de leergang zijn opgaven voor de noordelijke regio aan de orde gekomen die om grensoverschrijdende oplossingen vragen, zoals krimp, de relatie tussen stad en ommeland en economische vitaliteit. Het bruisend talent heeft het idee van de burgemeestersruil gepitcht tijdens de ‘clash of the generations’. Burgemeesters Smit en
Wiersma hebben op deze bijeenkomst het idee omarmd.

Pindakaas dik smeren
De burgemeesters gaan tijdens de ruil op zoek naar kansen voor de noordelijke economie. Hierbij is de gedachte dat de economische mogelijkheden in onze regio zich op een grotere schaal aandienen dan de formele bestuurlijke inrichting. In onze provincie hebben 23 gemeenten veelal eigen economisch beleid. Door deze fragmentatie laten we als regio kansen liggen. De Powerbroezers stellen voor om het bestuurlijk vermogen te vergroten door gericht samen te werken op economisch vlak. Door gezamenlijk te investeren in infrastructuur, kennis en energie wordt versnippering tegengegaan en de
‘pindakaas dik gesmeerd’. De burgemeestersruil is het startpunt, waarbij letterlijk over elkaars grenzen heen wordt gekeken en kansen voor economische samenwerking worden geïnventariseerd.

Programma
De burgemeesters volgen tijdens de ruil een soortgelijk programma. Dinsdag schuiven zij allereerst aan bij de wekelijkse collegevergadering. Verder staat het programma met name in het teken van economische samenwerking. Zo zal burgemeester Smit in Zoutkamp in gesprek gaan met een economische denktank van De Marne en op excursie gaan in het Lauwersmeergebied. In Oldambt zal burgemeester Wiersma met ondernemers van de binnenstad van Winschoten spreken en heeft hij een excursie in Bad Nieuweschans, waar de economische samenwerking met Duitsland centraal staat.

Informele ruil
Vanwege de praktische inslag is ervoor gekozen de burgemeestersruil geen formeel karakter te geven. De burgemeesters worden daarom niet officieel als waarnemer benoemd, maar lopen twee dagen mee in elkaars gemeente. Na afloop van de ruil geven de burgemeesters het stokje over aan twee andere burgemeesters in de provincie Groningen. Commissaris van de Koning René Paas is enthousiast over het initiatief en steunt de ruil tussen de burgemeesters van harte.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button