AlgemeenIncidenten

Agenten in Groningen gaan stroomstootwapens gebruiken

- advertentie -

Noord-Nederland – De ondersteuningsgroep (OG) van de politie-eenheid Noord-Nederland sluit eind juni aan bij een landelijke proef met stroomstootwapens. De ondersteuningsgroep wordt ingezet bij complexe aanhoudingen. Noord-Nederland is de vierde eenheid die gaat meedoen met de proef. Sinds februari zijn politiemensen van teams in Zwolle, Amersfoort en Rotterdam al uitgerust met stroomstootwapens.

- advertentie -

Om de veiligheid in Nederland te vergroten en de rechtsorde te handhaven, moet de politie naar voren stappen en mag zij geweld gebruiken als de situatie daar om vraagt. Politiemensen geven aan dat zij in sommige situaties behoefte hebben aan een middel dat kan worden ingezet als de korte wapenstok of pepperspray niet effectief zijn en het gebruik van zwaardere geweldsmiddelen zoals het pistool of de politiehond niet wenselijk is.

De proef maakt onderdeel uit van een landelijk onderzoeksprogramma “Less than Lethal Weapons”.

44 leden
De OG in de eenheid Noord-Nederland bestaat uit 44 leden, die allemaal worden opgeleid om het stroomstootwapen te gebruiken. Het wapen mag gebruikt worden zodra er bijvoorbeeld sprake is van verdachten met vluchtgedrag of waarbij wapenbezit wordt vermoed.

Geweldsinzet
Het stoomstootwapen is een geweldsmiddel waar opgeleide politiemensen gebruik van kunnen maken tijdens acute situaties. Aan de inzet van geweld en geweldsmiddelen door de politie zijn bepaalde voorwaarden en regels verbonden. Ook moet de politieagent zijn aangewende geweld melden en verantwoording afleggen over het toegepaste geweld

De proef duurt in eerste instantie een jaar, maar kan verlengd worden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button