Algemeen

LET OP: Kijk uit voor blauwalgen!

- advertentie -

Winschoten – ‘Op verschillende plekken in het gebied zien we lagen blauwalg in het water. In vijvers bijvoorbeeld. Dit heeft te maken met de warme weersomstandigheden.’ meldt het Waterschap Hunze en Aa’s. ‘Ziet u zo’n drijflaag, ga daar niet het water in en laat uw hond er niet zwemmen.’ waarschuwen zij.

- advertentie -

Blauwalgen zijn gevaarlijk
Sommige blauwalgen zijn zeer giftig. Niet alleen u kunt er behoorlijk ziek van worden, ook voor uw hond kan het al gevolgen hebben. Alleen al door het schoon likken van de vacht na het zwemmen. Denk aan misselijkheid, braken, dunne ontlasting en algehele verzwakking. Er kunnen ademhalingsproblemen optreden of zelfs verlammingen. Beter is dus om aanraking met blauwalg te vermijden.

Blauwalgen herkennen
Blauwalg kunt u herkennen aan een groene, roodbruine, bruin- of blauwgroene laag die drijft op het water. Het gedijt goed in stilstaand water met een temperatuur tussen de 20 en 30 graden Celsius. Door de weersomstandigheden is het water nu bijna overal boven de 20 graden. Blauwalg komt zowel in zoet als zout water voor.

Hunze en Aa’s controleert zwemwater
‘We controleren alleen in zwemplassen op blauwalgen. Is er sprake van blauwalg, dan ziet u dat daar op de informatieborden met een waarschuwing of zelfs zwemverbod.’ aldus het Waterschap.

Blauwalg is een natuurlijk proces, dat niet tot lastig te bestrijden is.

Foto’s: Svetlana van der Weide/ Ingezonden
Betreft: Blauwalg in de Rensel naast Beertsterweg.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button