Algemeen

Bloemetje van de Week naar Geert Veen uit Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd.  Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket. Dit keer ging het Bloemetje van de Week naar Geert Veen.

- advertentie -

De bekende stadsomroeper van Winschoten werd afgelopen maanden regelmatig genomineerd. Veel mensen waarderen wat hij deed en leven met hem mee nu hij ernstig ziek is.

Deze week schreef Marjan Tabak: ‘Ik nomineer Geert Veen, omdat hij zo ziek is, en ik hem dat bloemetje zo gun.’

Pretlichtjes
In de woonkamer zijn al meer mensen aanwezig als we binnenkomen. Echtgenote Lena, zoon Jan en schoondochter Marjan houden Geert gezelschap. Afgelopen maandag kreeg de familie bericht dat Geert niet lang meer te leven heeft. Hij zegt: “Ik vroeg nog: moet ik denken aan maanden? Of aan weken? De specialist zei: denk maar aan weken.”

Zijn gezicht is geelgekleurd vanwege het disfunctioneren van zijn nier. Zijn lichaam is snel moe. Maar in de ogen van Geert zijn voortdurend pretlichtjes te zien. Hij zit op de praatstoel.

“Ik werd letterlijk geboren in het Pekelder Diep. Mijn vader was schipper op het schip ‘Eben Haezer’. De naam betekent: ‘tot hier heeft God ons geholpen’. Mijn vader zei altijd: Ja, tot hier, en de rest moeten we zelf doen ..” Geert moet lachen als hij terugdenkt aan zijn jeugd.

- advertentie -

“Wist je dat ik op mijn twaalfde al bestuurslid was? Dat was in Oude Pekela.”

- advertentie - 

“In de jaren zestig kon je bij aankoop van zuivelproducten leeuwenzegels sparen. Bij melkboer Venema was dat. Als je er een bepaald aantal had, mocht je gratis naar de film. De melkunie had toen bedacht dat de jeugd zelf inspraak moest hebben over welke films er zouden draaien. Ik was altijd al haantje-de-voorste en kwam toen in het jeugdbestuur.” verteld Geert.

Actief
Dat ging zo door. Geert werd actief bij de korfbalvereniging WSS (Wij Spelen Sportief) Hij was daar trainer, scheidsrechter, jeugdbegeleider.

Ook was hij bestuurslid in SOOP, Stichting Opbouw Oude Pekela. Hij organiseerde vakantiespelweken voor de kinderen in zijn dorp. Hij was jarenlang presentator van de zeskamp op Koninginnedag.

“Tja, en toen onze kinderen naar school gingen, was ik voorzitter van de ouderraad. De hele periode van kleuterschool en lagere school lang. 13 jaar.” Daarnaast zette hij zich in bij de wijkvereniging van de roomse wijk.

Geert werd conciërge en bode in het stadhuis van Winschoten en verhuisde naar die stad. Met zijn 65e verjaardag werd hij gevraagd voor een speciale functie: onbezoldigd ambtenaar in de functie van stadsomroeper.

Dat deed hij zestien jaar lang. Samen met zijn vrouw Lena reisde hij vanwege die taak heel Europa door.

Vorige maand werd zoon Jan benoemd als zijn opvolger.

SamenLoop voor Hoop
Samen maken ze zich sterk om in Oldambt een ‘SamenLoop voor Hoop’ te organiseren. Een 24-uurs wandelestafette voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. Samen met lotgenoten stilstaan bij kanker en het leven vieren. Er staat al een datum gepland: 2 juni 2018, bij de Wilgenborg in Blauwestad.

“We hebben Liesbeth Jansen bereid gevonden voorzitter te worden. En Pieter Smit en Erik Hulsegge zijn samen met mij ambassadeur.”

Geert staat midden in het leven. Tegelijkertijd beseft hij zich dat hij aan het einde van zijn leven staat. “Deze week dinsdag wordt er een officieel afscheid voor me georganiseerd door de gemeente. Ook het omroepersgilde komt dan afscheid nemen. Eigenlijk stond dat pas eind augustus gepland. We hebben het voor de zekerheid maar wat naar voren gehaald…”


Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’

Foto & Tekst: Ingezonden

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button