AlgemeenIncidenten

Reportage: Grote brandweeroefening bij Qsil in Winschoten

- advertentie -

Winschoten – De brandweer van Winschoten, Scheemda, Finsterwolde, Stadskanaal en Veendam hielden gisteren een grote brandweeroefening bij Qsil of in de volksmond  Philips Lighting. Het onderstaande scenario betreft dus een oefening.

- advertentie -

Scenario:
Het is een broeierige dag geweest met een enorme onweersbui tot gevolg. De bliksem is ingeslagen bij Qsil aan de H.M. Brouwerstraat 1 te Winschoten. In de volksmond noemt men dit nog steeds Philips Lighting. 

Een medewerker van Qsil meldt dat er rook komt uit de Bosmanloods. Dit is een opslagloods waar diverse producten liggen opgeslagen en ook mensen werken. Op grond van deze melding wordt de 1e blusploeg van Winschoten inclusief hoogwerker gealarmeerd. 

Grote opschaling door middel van peloton
De meldkamer krijgt inmiddels ook meldingen binnen dat er rook wordt gesignaleerd in gebouw Y op hetzelfde terrein. Het zou gaan om een groot en complexgebouw waarin veel koolstoffen en nitraten liggen opgeslagen. Op grond van deze vele meldingen van zowel het personeel als omwonenden besluit de MKNN direct een peloton (Oost) te alarmeren. De blikseminslag heeft een stofexplosie veroorzaakt gevolgd door brand.

De brandweer van Scheemda, Stadskanaal, Finsterwolde en Veendam werden hiervoor opgeroepen.

Bedrijfshulpverlening
Binnen gebouw Y zijn veel mensen werkzaam. De BHV’ers van het bedrijf zijn aanwezig en gaan hulp verlenen aan hun collega’s in zowel de Bosmanloods als gebouw Y. Het hoofd BHV en de facilitair medewerker zijn beide nog aanwezig en zullen de BHV coördineren en de brandweer opvangen. Qsil heeft de beschikking over enkele BHV medewerkers die in het bezit zijn van een geldig ademluchtcertificaat en als gids kunnen fungeren.
 

- advertentie -

Gelet op de eerste melding is de OVD ook uitgerukt. Tevens is er een OVD als pelotonscommandant uitgerukt. Samen kunnen ze de coördinatie oppakken in samenhang met het hoofd BHV.

- advertentie - 

(Zwaar)gewonden
Binnen de gebouwen zijn diverse mensen nog vermist op verschillende gebouwhoogtes. De brand in de Bosmanloods blijkt mee te vallen en kan door de TS van Winschoten worden bestreden. Daarentegen is de brand ten gevolge van de stofexplosie veel heftiger en heeft zich inmiddels over diverse bouwlagen verspreid.

In het gehele gebouw zijn nog diverse mensen aanwezig die gered moeten worden. Verder is er sprake van zowel lichte als dichte rook.

OldambtNu.nl dankt Qsil en de hulpverleners voor hun gastvrijheid. 

Foto’s: JB/ OldambtNu.nl

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button