AlgemeenPolitiek

Ger Klein: het is buigen of barsten voor de Finnerwolmers

- advertentie -

Finsterwolde – Het bedrijf F&S Solar wil aan de rand van Finsterwolde een groot zonnepark van 15 hectare bouwen. Voor de beeldvorming: dat zijn ongeveer 30 voetbalvelden. Het plan is goed doorgesproken met omwonenden en Dorpsbelangen, aldus een artikel in het DvhN van 16 oktober. Gemeentebelangen Oldambt heeft met diverse mensen uit het dorp gesproken en komt echter tot een andere conclusie. Uit de gesprekken blijkt dat de omwonenden het gevoel hebben dat ze uit het niets zijn overvallen met een kant en klaar plan voor een zonnepark.

- advertentie -

Vooraf uitgekauwd plan
Voor de omwonenden geldt dat zij in principe geen tegenstander zijn van duurzame energie. De impact die het huidige plan op het dorp zal hebben en de wijze waarop de omwonenden bij dit plan door de initiatiefnemer en het college zijn betrokken, maakt dit toch anders. Of beter gezegd: de wijze waarop de omwonenden níet bij het plan zijn betrokken.

Lijsttrekker Ger Klein: “Het gaat hier om een groot zonnepark dat een behoorlijke impact op de woon- en leefomgeving van veel Finnerwolmers heeft. Wij vinden daarom dat draagvlak voorop dient te staan. Ga dan niet alleen een paar voorstanders voor het plan zoeken, maar zorg er juist voor dat de overgrote meerderheid van de omwonenden zich in het plan kan vinden. Uit een enquête is gebleken dat er bij 80% van de omwonenden geen draagvlak voor het plan is. Bovendien was er, zo hebben wij begrepen, sprake van een vooraf uitgekauwd plan.”

Buigen of barsten
Gemeentebelangen Oldambt hekelt deze gang van zaken. De partij is van mening dat het op een juiste wijze uitvoeren van burgerparticipatie nog steeds niet aan het college is besteed. Bewoners worden wederom geconfronteerd met een kant en klaar plan, waarop de bewoners alleen nog ja of nee kunnen zeggen. “Ook hier heeft het college kennelijk het ‘buigen of barsten’-principe gehanteerd,” aldus Klein.

Gemeentebelangen Oldambt vindt dat je bij dergelijke projecten in een zo vroeg mogelijk stadium, als het plan nog echt een plan is en niet meer dan dat, met de betrokken inwoners in gesprek moet gaan. Klein: “Een dergelijk plan over de inwoners uitstorten kan en mag niet aan de orde zijn. Het lijkt ons duidelijk dat, nu er geen draagvlak voor het zonnepark is, dit plan van tafel moet.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button