AlgemeenKort nieuwsOp stap

Sprokkeldag Staatsbosbeheer in “De Hoogte” in Heiligerlee

- advertentie -

Heiligerlee – Op zaterdag 13 januari organiseert Staatsbosbeheer een Sprokkeldag in “De Hoogte” in Heiligerlee. In dit bos zijn met essentaksterfte aangetaste essenbomen geveld. De stammen zijn uit het bos gereden, maar er ligt nog tak- en tophout in het bos. Dit is zeer geschikt als brandhout voor de open haard.

- advertentie -

Bewoners van Heiligerlee en andere geïnteresseerden zijn tussen 09.00 en 12.00 uur van harte welkom om hout te sprokkelen. Parkeren en toegang tot de sprokkellocatie is vanaf de ingang van “De Hoogte” aan de Provinciale weg te Heiligerlee. Boswachters en vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn aanwezig voor vragen en bieden zo nodig een helpende hand.

Proef
Staatsbosbeheer organiseert op 2 plekken in de provincie deze Sprokkeldag, één in het Bedumerbos op ’t Hogeland en één in De Hoogte in Heiligerlee. In beide bossen zijn vele essenbomen geveld die aangetast waren door de essentaksterfte. Het bos ziet er op beide locaties heel anders uit. Dat is voor de omwonenden en de dagelijkse gebruikers van het bos best ingrijpend. De komende jaren zal dit bos zich weer gaan ontwikkelen, o.a. ook door herplant van nieuwe bomen.

Het tak- en tophout blijft liggen in het bos, want “dood hout” is van grote waarde voor de biodiversiteit. Er ligt echter nog zoveel, dat een deel van dit hout nog uit het bos kan worden gehaald als brandhout. Daarom mag er op de Sprokkeldag gratis hout gesprokkeld worden. Na afloop gaat Staatsbosbeheer kijken of een dergelijke Sprokkeldag ook in andere dorpsbossen in Groningen kan worden gehouden.

Spelregels
Om de ochtend goed te laten verlopen, een paar regels:

  • Alleen gebruik van een handzaag is toegestaan
  • Afvoer van hout uit het bos naar de auto met kruiwagen of handkar
  • Denk aan (werk)handschoenen, goede kleding en laarzen

Foto: Archief/OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button